Poslovna scena
StoryEditor

SKDD: DUUDI ‘prepušta‘ dio svog udjela Fini

11. Listopad 2014.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) neće sudjelovati u dokapitalizaciji Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD), čija je predsjednica Uprave Vesna Živković.

Riječ je o društvu koje je na popisu tvrtki od posebnoga državnog interesa i kojeg je država većinski vlasnik (62,3 posto). SKDD kontrolira 360,45 milijardi kuna vrijedne dionice, obveznice, zapise i slično i bez njega nema hrvatskog tržišta kapitala. SKDD, naime, izdaje nove dionice kako bi se dokapitalizirao, s najviše 29,9 milijuna kuna, da bi zadovoljio standarde i direktive Europske unije (primjerice, poslovi ugovorne namire prebacuju se u novu tvrtku kćer SKDD-CCP). Stoga temeljni kapital mora biti najmanje 10,5 milijuna eura. SKDD je lani započeo proces kapitalnog osnaživanja iz vlastitih rezervi, ali to nije bilo dovoljno i moralo se krenuti u izdavanje novih dionica. U dokapitalizaciji mogu sudjelovati samo postojeći dioničari, a od spomenutog iznosa gotovo dvije trećine (18,6 milijuna) trebala bi dati država, Fina 16,61 posto, a ostatak privatne tvrtke kao što su Zagrebačka banka (8,1 posto), Zagrebačka burza (2,03 posto) i tako dalje. Iako DUUDI neće sudjelovati u dokapitalizaciji SKDD-a, to ne znači da neće ni država, odnosno institucija ili tvrtka vlasnički povezana s državom. Prema dostupnim podacima deset najvećih dioničara SKDD-a, Financijska agencija (Fina) jedina može dokapitalizirati SKDD, što bi se i trebalo dogoditi prema našim neslužbenim informacijama. Tražili smo Finu, kao i Zagrebačku banku i Zagrebačku burzu odgovor na pitanje koliko će dionica upisati, jedino je ZSE odgovorio da ne želi komentirati dok traje taj proces.  

Naime, dokapitalizacija SKDD-a teška je najviše 29,9 milijuna kuna, a svježi novac mogu upumpati samo postojeći dioničari. Dokapitalizacija, odnosno upis dionica, moguća je u dva kruga. Prvi krug već je u tijeku i traje do četvrtka 9. listopada. Postojeći vlasnici SKDD-a u dokapitalizaciji mogu sudjelovati u onom omjeru dionica kojeg su već vlasnici. No postojeći dioničari mogu upisati mnogo više dionica od omjera koji trenutačno imaju kako bi dokapitalizacija bila uspješna. U ovome slučaju, iako Fina sada ima samo 16,61 posto, može upisati mnogo više. Ako bi Fina, kao što se pretpostavlja da hoće, upisala i svoj i DUUDI-jev dio, za što bi morala izdvojiti 23,6 milijuna kuna, postala bi 38-postotni vlasnik SKDD-a (sada ima 16,6%), a DUUDI bi pao sa 62,3 na 40,8 posto. I dalje bi te dvije institucije držale 78,9 posto SKDD-a, kao i danas.

26. travanj 2024 10:22