Poslovna scena
StoryEditor

Skupština TLM Aluminiuma ipak održana, Shamis novi predsjednik NO

11. Svibanj 2015.

Glavna skupština šibenskog TLM Aluminiuma, nekadašnje TLM-Tvornice valjanih proizvoda, danas je ipak održana i na njoj su promijenjeni članovi Nadzornog odbora i za predsjednika tog tijela izabran ruski poduzetnik i vlasnik TLM Holdinga Igor Shamis, doznaje se od predstavnika radnika i sindikata.

To je potvrdio i predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer koji kaže kako pretpostavlja da će uslijediti i promjena Uprave tvrtke, odnosno smjena Uprave na čelu s Branimirom Lepurom.

No, nastavlja Burazer, nije ni bitno je li uprava smijenjena.

"Važno je da je novi vlasnik preuzeo upravljanje nad objema tvornicama nekadašnjeg TLM-a, TLM-TVP-om, današnjim TLM Aluminijumom i TLM-TPP-om te da više ne postoji izlika da se zbog nemogućnosti rukovođenja društvima nije moglo ulagati u sirovinu niti nastaviti proizvodnja. Primarno je osigurati sirovinu što prije kako bi se mogla nastaviti proizvodnja u pogonima", kaže Burazer.

Novi vlasnik, napominje, dosad nije dopremio sirovinu u pogone, a tvornice su radile zahvaljujući drugim aranžmanima i dogovorima.

Shamis je dao garanciju da će dostaviti sirovinu iz Grčke, gdje je otkup dogovorio te se samo čeka uplata, kazao je Burazer.

Službenu informaciju iz čelništva TLM-a o skupštini i promjenama u Nadzornom odboru, kao ni o promjenama u Upravi danas nije bilo moguće dobiti, a iz službenog protokola Igora Shamisa zamolili su za strpljenje do sutra poslijepodne za kada je najavljena Shamisova konferencija za novinare u TLM-u.

Neslužbeni izvori govore kako je s mjesta predsjednika Uprave TLM Aluminiuma smijenjen Branimir Lepur, koji se posljednjih dana oštro sukobljavao s predstavnikom vlasnika Shamisa i predsjednikom Uprave TLM Holdinga Marijanom Stričevićem.

Lepur je u tim istupima isticao kako nemaju pravo sazvati sjednicu skupštine TLM Aluminiuma, kako je današnja skupština i njeni zaključci nelegitimna, dok je s druge strane Stričević optuživao Lepura za krivotvorenje dokumentacije, antidatiranje dokumenata itd.

Ruski biznismen Igor Shamis u veljači ove godine kupio je šibenski TLM od makedonskog poduzetnika Marka Pejčinoskog.

TLM, odnosno njegove tri tvrtke u kojima je zaposleno oko 600 radnika, odavno je u velikim problemima.

TLM je privatiziran u prosincu 2007. kada ga je od tadašnjeg Fonda za privatizaciju kupio konzorcij hrvatskih tvrtki u kojem su bili Dalekovod, Konstruktor, Zagreb Montaža, Aluflex pack i Feal. Prema ugovoru s Fondom, konzorcij je tvornicu dobio za simboličnu jednu kunu i stekao 80,02 posto udjela u vlasništvu, a zauzvrat se obvezao investirati 107 milijuna eura, osigurati deset milijuna eura jamstva za obveze pokrivene državnim jamstvima te podmiriti i obveze za neplaćene poreze državi u iznosu od 3,75 milijuna kuna.

U tom je trenutku TLM podijeljen na tri tvrtke - Tvornicu valjanih proizvoda (TVP), Tvornicu prešanih proizvoda (TPP), te Adrial plus, koji je okupio administrativne službe. No, ubrzo nakon toga konzorcij se počeo osipati. Većinski vlasnik Tvornice prešanih proizvoda ostala je Zagreb Montaža, a Tvornicu prešanih proizvoda preuzela je Hypo banka, koja je 2012. udjele prodala tvrtki Euris, sa sjedištem u Beču, u vlasništvu Marka i Lorana Pejčinoskoga. Euris je uskoro otkupio i većinske udjele u TPP-u od Zagreb Montaže te tako rukovodio objema TLM-ovim tvornicama.

No, sve lošiji rezultati poslovanja rezultirali su prodajom TLM-a Shamisu.

U obje tvrtke, TLM-TPP i TLM Aluminiuma otvorena je predstečajna nagodba, a kao vjerovnik u tom postupku država je prijavila svoje potraživanje u iznosu od 1,35 milijardi kuna s obrazloženjem da nisu ispunjeni svi uvjeti iz ugovora o privatizaciji, tj. da je u modernizaciju uloženo 107 milijuna eura.

Ročište za utvrđivanje tražbina u postupku predstečajne nagodbe TLM Aluminiuma treba se održati za tjedan dana, 18. svibnja.

19. travanj 2024 02:48