Poslovna scena
StoryEditor

Slavko Lončar odlazi iz Jadrolinije, Anto Violić iz ACI-ja

23. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Do kraja ove godine bit će imenovane nove uprave u ACI-ju i Jadroliniji, gdje je sasvim izvjestan odlazak Slavka Lončara s dužnosti predsjednika uprave, ali i opoziv svih pet članova uprave u kojoj se trenutno uz Lončara nalaze i Blanka Čelhar, Oliver Kocijan, Miljenko Antić i Igor Butorac.

Prema pisanju Novog lista u resoru Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture preostala su još samo dva veća državna poduzeća u kojima će biti provedene kadrovske promjene u menadžmentu, a to su upravo Jadrolinija i ACI, gdje će s dužnosti predsjednika Uprave također biti opozvan Anto Violić nakon što bude raspisan i proveden natječaj za izbor nove uprave. Violić inače ovu nautičku kompaniju vodi već sedam godina.

U Jadroliniji se planiraju i strukturne promjene, pa bi tako ovo državno poduzeće u upravi trebalo imati samo tri člana uključujući i predsjednika. Zbog toga je neophodno promijeniti statut Društva, a to je moguće učiniti isključivo na skupštini Jadrolinije, koju bi ministar Siniša Hajdaš Dončić trebao uskoro sazvati, vjerojatno će se to dogoditi tijekom narednog mjeseca. Tek nakon toga će Nadzorni odbor Jadrolinije moći raspisati natječaj za novu Upravu, čiji bi izbor onda trebao uslijediti do kraja godine, vjerojatno u prosincu.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, izgledno je da novi predsjednik Uprave Jadrolinije neće biti osoba koja sada radi u ovoj tvrtki, jer su u Ministarstvu skloni najodgovornije mjesto u kompaniji povjeriti osobi neopterećenoj odnosima i zatečenim stanjem u Jadroliniji. To ipak ne znači da će Slavko Lončar krajem godine otići iz kompanije na čijem je čelu od 1999. godine. Njemu će mandat biti prijevremeno zaključen, jer je isti trebao trajati do studenog 2014. godine. Lončar će nakon izbora nove uprave navodno biti imenovan članom Nadzornog odbora tvrtke, pa će tako i dalje ostati u kompaniji. Na upit tko bi mogao biti njegov nasljednik u ovom trenutku nema naznaka čak niti na razini nagađanja, a isto vrijedi i za nasljednika Violića u ACI-ju. O tome očito tek predstoji usuglašavanje unutar SDP-a i koalicijskih partnera, jer je iluzorno očekivati da će imenovanje u tako važnim tvrtkama kao što su Jadrolinija i ACI biti prepušteno slučaju, pogotovo ukoliko se uzme u obzir dosadašnji način kadroviranja vladajuće koalicije u državnim tvrtkama.

24. travanj 2024 21:55