Poslovna scena
StoryEditor

Slovenski regulator: Adris grupa mora dopuniti zahtjev za povećanje udjela u Pozavarovalnici Sava

20. Lipanj 2016.

Slovenska agencija za nadzor tržišta osiguranja (AZN) pozvala je rovinjsku Adris grupa da dopuni svoj zahtjev za povećanje vlasničkog udjela u slovenskoj Pozavarovalnici Sava, izjavio je u ponedjeljak direktor AZN-a Sergej Simoniti.

Adris grupa, koja s tvrtkama u svom sastavu drži nešto više od 19 posto vlasništva u Sava Re, u svibnju je potvrdila da je od slovenskog regulatora zatražili dopuštenje za povećanje svog vlasničkog udjela u Pozavarovalnici Sava, drugoj najvećoj slovenskoj osiguravajućoj kompaniji čiji je pretežiti udio u vlasništvu države. Slovenski su mediji tada prenijeli da je Adris grupa zatražila povećanje svog udjela u Sava Re do 33 posto.

"Pozvali smo Adris grupu da dopuni svoj zahtjev", izjavio je danas Simoniti, ne navodeći detalje.

Kako je istaknuo u razgovoru s novinarima, zahtjev Adrisa nije odbijen, a zahtjev agencije da ga dopuni ne prejudicira konačnu odluku koju će regulator u tom predmetu donijeti.

Slovenski mediji podsjećaju kako se u isto vrijeme odvija i proces okrupnjavanja i povezivanja slovenskih tvrtki koje se bave osiguranjem u projektu Sava Re.

Adris grupa, s tvrtkama u svom sastavu, trenutno ima 19,04 posto dionica slovenskog osiguravatelja, koje daju pravo na 21,15 posto glasova u skupštini dioničara.

Adris grupa bi eventualnim preuzimanjem Pozavarovalnice Sava došla do vlasništva druge najveće slovenske grupe koja se bavi osiguranjem, zbog čega su, navode slovenski mediji, u Pozavarovalnici Sava nedavno započeli s tzv. obrambenim manevrima, kako bi to spriječili.

Među ostalim, formiran je fond vlastitih dionica u kojemu je već 10 posto dionica.

Slovenska država i njeni fondovi trenutno kontroliraju više od 40 posto vlasništva Sava Re, a strategijom upravljanja državnim vlasničkim portfeljom, koji je prihvatila sadašnja vlada premijera Mire Cerara, država u Pozavarovalnici Sava mora zadržati najmanje četvrtinu dionica jer je ta investicija klasificirana kao vrlo značajna.

Osim toga, intencija je države da se u osiguravajućim društvima u Sloveniji osigura stalno disperzirano vlasništvo, pri čemu nijedan investitor ne bi smio imati vlasnički udjel veći od države.

18. travanj 2024 14:24