Poslovna scena
StoryEditor

Smanjuju se emisije stakleničkih plinova

21. Svibanj 2015.

Usprkos čestim kritikama postojećeg sustava trgovanja stakleničkim plinovima emisije stakleničkih plinova unutar Sustava trgovine emisijama Europske unije (EU ETS) pale su za 4,5 posto, prema Registru EU (baza podataka o svim trgovanjima emisijama unutar sustava).

Podaci pokazuju da je u prošloj godini bilo ukupno 1,812 milijuna tona CO₂ ekvivalentnih emisija, što je 4,5 posto manje nego godinu prije. Sustav uključuje više od 11 tisuća pogona u svim državama članicama i Norveškoj, Lihtenštajnu i na Islandu, ali i emisije zračnih prijevoznika za letove između europskih zračnih luka. Istodobno, višak emisijskih jedinica smanjen je za 2,1 milijardu, na 2,07 milijardi, a količine za aukciju u prošloj godini smanjene su za 400 milijuna zbog mjera preraspodjele i odgode njihove aukcije. 

Uoči novog dogovora

Druga pozitivna stvar visok je stupanj usklađenosti kompanija s pravilima spomenutog sustava, s obzirom na to da manje od jedan posto pogona koja su prijavila emisije za prošlu godinu nije predalo emisijske jedinice do 30. travnja. Riječ je o uglavnom malim postrojenjima, koja zajedno proizvode manje od 0,2 posto emisija u 2014.

– Iako se naša gospodarstva polako oporavljaju, emisije se i dalje smanjuju. To je još jedan dokaz da gospodarski rast i zaštita klime idu ruku pod ruku kojim se šalje snažna poruka uoči sklapanja novoga globalnoga klimatskog dogovora u prosincu u Parizu: tržištima ugljika postižu se isplativa smanjenja emisija. Istodobno još traje učinak recesije na naše tržište ugljika, stoga pozdravljam nedavno postignut ambiciozan politički dogovor Parlamenta i Vijeća o Pričuvi za stabilnost tržišta – rekao je povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete.

Podaci svima na uvid

Prema pravilima sustava, pogoni moraju predati potvrđene podatke o svojim emisijama za svaku godinu registrima pojedinih država članica, a podaci za prošlu godinu dostupni su javno od početka travnja ove godine u Dnevniku transakcija Europske unije (EUTL). Treće razdoblje trgovanja emisijama počelo je u siječnju 2013. i trajat će ukupno osam godina, do kraja 2020. Pravila kojima je sustav reformiran, pak, usvojena su još 2009., a upravo je ovog mjeseca postignut dogovor Vijeća i Europskog parlamenta o uspostavljanju Rezerve za stabilnost tržišta 2018. kako bi se riješio problem viška emisijskih jedinica i poboljšalo otpornost sustava na šokove prilagodbom ponude emisijskih jedinica za aukcije.

19. travanj 2024 15:28