Poslovna scena
StoryEditor

Snažan rast: Prihodi Valamara u šest mjeseci porasli 36 posto, na 507 milijuna kuna

27. Srpanj 2016.

U prvih šest mjeseci ove godine Valamar Riviera ostvarila je ukupne poslovne prihode od 507 milijuna kuna, što je za 36 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je broj noćenja u objektima te turističke tvrtke istodobno porastao za 13 posto.

U priopćenju, objavljenom u utorak, ističe se i da su ukupni prihodi od prodaje u prvom polugodištu porasli za 22 posto, na gotovo 420 milijuna kuna.

Operativna dobit prije kamate, poreza i amortizacije, ili prilagođena EBITDA, povećana je za 135 posto, na 78,5 milijuna kuna, što je rezultat povećane prodaje u prvoj polovici godine te povećanja operativne efikasnosti kroz dvostruko nižu dinamiku rasta operativnih troškova od 12 posto, navodi Valamar.

Prihodi od prodaje najviše su porasli zahvaljujući rastu prihoda pansiona za 19 posto na godišnjoj razini, na 323 milijuna kuna, kao i rastu vanpansionske potrošnje za 34 posto.

U priopćenju se ističe i kako je u prvih šest mjeseci Valamar ostvario 1,43 milijuna noćenja, što je 13 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pri čemu je prosječna dnevna cijena porasla za 5,4 posto.

Valamar Riviera podsjeća da je početkom srpnja predala Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) obvezujuću ponudu za kupnju 50,08 posto temeljnog kapitala tvrtke Imperial iz Raba.

"U procesu privatizacije Imperijala, Valamar nastupa zajedno s AZ društvom za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima kako bi kroz kombinaciju iskustva i snage vodećeg institucionalnog investitora u Hrvatskoj i upravljačka znanja, stručnost i vrhunski rezultati vodeće tvrtke u turizmu u Hrvatskoj stvorile novu dodanu vrijednost dionicima sve tri kompanije", navodi se u priopćenju.

Odluka CERP-a još se čeka.

Valamar, pak, u priopćenju podsjeća da, sukladno novoj strategiji, do 2020. godine u postojeći portfelj planira uložiti između 1,5 do 2 milijarde kuna, uz solidan rast prilagođene EBITDA-e na razini od 35 do 38 posto te atraktivnu i dugoročnu dividendu dioničarima.

"Planirani investicijski ciklus za 2017. godinu vrijedan je ukupno 753 milijuna kuna, što predstavlja najveće ulaganje u razvoj portfelja u jednoj godini u dosadašnjem poslovanju Valamara“, istaknuo je u priopćenju Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere.

U poslovnom izvješću Valamara, objavljenom na web stranici Zagrebačke burze, navedeno je, pak, da su ukupni rashodi tvrtke u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 509,8 milijuna kuna, što je 5,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada su iznosili 481,6 milijuna kuna.

Gubitak tvrtke iznosio je u prvih šest mjeseci ove godine 2,6 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju bio 109 milijuna kuna.

U utorak je na Zagrebačkoj burzi cijena dionice Valamara, uz promet od 2,7 milijuna kuna, porasla za 2,4 posto, na 26,05 kuna, što je njezina najviša razina od 2. rujna 2011., kada je izvršena korporativna akcija podjele dionica.

18. travanj 2024 22:26