Poslovna scena
StoryEditor

Sojina sačma i sojino zrno i dalje najatraktivnije robe na američkom tržištu

17. Lipanj 2016.

U Americi su i dalje sojina sačma i sojino zrno najatraktivnije robe na tržištu zbog snažnih oscilacija. Cijene novog uroda, isto kao i starog, su ponovno bitno porasle tokom prošlog tjedna. Ovisno o mjesecu isporuke, zrno je prošlog tjedna bilježilo rast od 20 usd/mt dok je sačma za isporuku zadnji kvartal 2016.godine također skočila za 20-25 usd/mt. Cijene sačme i zrna za srpanj i kolovoz su porasle za 15 usd/mt .

Mnogobrojni stručnjaci su isticali kako su navedene cijene ipak previsoke, pa već od ovog tjedna bilježimo pad navedenih roba na Chicago Mercantile Exchange-u. Tržište futures-a je poguralo sve robe što može rezultirati panikom i slabljenjem cijena na robnim burzama i direktno utjecati na cash i export cijene.

Spot cijene na paritetu FCA Rijeka/ Koper se kreću oko 420 €/mt dok je na današnji dan u svibnju cijena bila niža za vrtoglavih 45 €/mt, a u travnju je  cijena iznosila 315 €/T. Tko je imao malo znanja i nešto  više sreće u 60 dana je mogao zaraditi vrtoglavih 100 €/mt.

Doduše mnogo je kupaca ostalo bez ugovorenih količina i cijena jer su se tzv. dobavljači polakomili i odlučili stornirati ugovore, te iste prodati po spot cijenama i na taj način ostvariti značajne dobitke. Na samo 100 t tj. 4 šlepera sojine sačme mnogi su i zaradili 10.000 €. Veći proizvođači mjesečno troše i do 1000 t navedene robe i uz otkazivanje ugovora od strane „dobavljača“ trpe ogromne i nenadoknadive gubitke.

U današnje vrijeme vrlo je teško odlučiti s kim i u kojoj mjeri poslovati. Svakodnevno se na tržištu pojavljuju novi ponuđači koji su jeftiniji utoliko što „se igraju“ sa PDV-om, a u startu potencijalnim kupcima nude dampinške cijene. Istovremeno, u ovakvim situacijama kada cijene porastu i preko 30% ne garantiraju svojim kupcima poštivanje ugovora.

Cijene kukuruza nisu bile toliko aktivne no i one su lagano porasle već peti tjedan zaredom. Usjevi američkog kukuruza djeluju odlično, vremenski uvjeti su povoljni stoga trenutačno ne postoji razlog za zabrinutost. Izvoz je na zavidnoj razini i za očekivati da će se i nastaviti. U nadolazećim danima možemo očekivati stabilnu cijenu kukuruza bez velikih oscilacija i pomaka na tržištu.

Na tržištu ribljeg brašna u Peruu i dalje  čekaju novu ribolovnu kvotu. Cijene su bitno porasle zadnjih nekoliko tjedana zbog neizvjesnosti i manjka ribljeg brašna na svjetskim tržištima. Uskoro će stvari biti mnogo jasnije, nakon što ribolovna kvota u Peruu bude objavljena.

24. travanj 2024 05:21