Poslovna scena
StoryEditor

Sporazumom do jednostavnije procedure donošenja zakona

24. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Dogovorom triju najvažnijih institucija EU koje sudjeluju u donošenju i prilagodbi zakonskih pravila njihovo će donošenje, prilagodba i procjena biti jednostavniji, razumljiviji i transparentniji

Europska komisija podržala je prošlog tjedna uvođenje novoga Međuinstitucionalnog sporazuma (Inter-institutional Agreement), koji bi trebao poboljšati proces donošenja zakonodavnih propisa pri Europskom parlamentu i Vijeću. Vijeće Europske unije isto tako podržalo je sadržaj Sporazuma, a Europsko vijeće započelo je završni interni proces njegova odobravanja. Taj sporazum stupit će na snagu kada ga i službeno prihvate sve tri institucije.

Komisija je imenovala i 18 dionika REFIT-a,  platforme čija je zadaća pružiti adekvatnu pomoć onima kojima su ti zakoni ponajprije i namijenjeni. Riječ je važnim koracima u procesu konačne implementacije ideje Bolje regulative za bolju komunikaciju (’Better Regulation for Better Results Communication’) koju je Komisija usvojila u svibnju ove godine.

Deklaracija o prioritetima

Sporazum će donijeti potrebne promjene koje bi trebale pojednostaviti proces usvajanja, provedbe i evaluacije europskih zakona. Planovi rada koji su korišteni za izradu Programa rada Komisije u 2015. i 2016. sada će biti formalizirani i tri institucije napravit će zajedničke deklaracije o političkim prioritetima. Zakonodavci će odsad klauzule učiniti transparentnim gdje god je to moguće, kako bi procjeniteljima ugovora proces evaluacije učinili što jednostavnijim, a rezultate lakše mjerljivima. Glavna zadaća spomenute platforme REFIT bit će analiziranje javnih prijedloga koje su predložili njezini dionici, kao i građani EU koji su to učinili online putem, a zatim će najbolje elaborirane proslijediti Europskoj komisiji ili državi članici koju dani prijedlog zahvaća. Zakoni bi tako tim procesom trebali postati mnogo razumljiviji, a nepotrebna regularna opterećenja minimalizirana.

Važni koraci

REFIT će okupiti poslovne stručnjake, predstavnike građanskih organizacija, ekonomiste, kao i predstavnike regija i država članica EU koji će se svi prvi put sastati 29. siječnja sljedeće godine, pod predsjedanjem potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa. – Komisija želi promijeniti način na koji funkcionira Bruxelles, a ovo je važan korak u tome procesu. Glavne institucije Europske unije suglasne su da trebamo svu energiju usmjeriti na analiziranje i reformaciju pravila koja su nedovoljno jasna i kompliciraju život članicama Unije. Formiranje platforme REFIT pravi je korak u tome pravcu. Stručnjaci koji će je činiti pomoći će nam u stvaranju otvorenog, konstruktivnog dijaloga, sve kako bi potpuno uklonili nepotrebne utege pri donošenju odluka i uvelike poboljšali kvalitetu postojećih zakona – izjavio je Timmermans.

19. svibanj 2024 02:09