Poslovna scena
StoryEditor

Spremaju se nova pravila za cijeli digitalni svijet

18. Rujan 2015.

Među najzanimljivijim temama za obične građane Europske unije sasvim sigurno nalazi se sve vezano uz telekomunikacijske operatere, o čijem funkcioniranju sve više ovisi svakodnevni život ili barem njegova kvaliteta.

Europska komisija pokrenula je javnu raspravu o budućnosti pravila za njih, točnije dvije rasprave, jednu o potrebama Europljana za širokopojasnim internetom i drugu o općem regulatornom okviru u kojem funkcioniraju telekomi.Rasprave će biti otvorene do 7. prosinca, a pozvani su sudjelovati praktički svi. Komisija želi doprinose od korisnika, organizacija, javnih institucija, kompanija, telekoma itd., nakon čega će izraditi prijedlog revizije i novih pravila.

Iskoristite priliku

Iako je većini prva asocijacija na telekome internet, ono o čemu se rasprava vodi znatno je dalekosežnije i obuhvaća sve od pravila za aplikacije na pametnim telefonima do autorskih prava, cijena roaminga, internetske neutralnosti i svega što čini dio digitalnog svijeta.

- Internet je kisik naše digitalne ekonomije i društva. Sve smo povezaniji u svakom trenutku, svuda. To znači da je brz i kvalitetan pristup internetu postao esencijalan svakom Europljaninu: ljudima, kompanijama, organizacijama i javnim ustanovama. Pitamo vas o vašim potrebama i očekivanjima vezanima uz pristup internetu u Europskoj uniji. Prikupljamo isto tako gledišta o trenutačnim pravilima za telekome i kako bi trebala evoluirati da podupiru Jedinstveno digitalno tržište. Iskoristite ovu priliku da se čuje vaš glas o europskoj digitalnoj budućnosti - rekao je potpredsjednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Zastarjela regulacija

Osnovni cilj rasprave o načelnim pravilima za telekome modernizacija je legislative, koja je u mnogočemu zastarjela ili neadekvatna za aktualne potrebe. S tim u vidu, rasprava se odnosi na budućnost regulacije pristupa internetu, upravljanje spektrom, komunikacijske usluge, univerzalnu uslugu i upravljanje u telekomima. Propisi u pitanju su Okvirna direktiva iz 2002., Direktiva o autorizaciji, Direktiva o pristupu, Direktiva o univerzalnom pristupu, Direktiva o pravima građana i uredba o BEREC-u (udruga europskih regulatora u području elektroničkih komunikacija).

Druga rasprava nešto je lakopernija i prije svega želi utvrditi što Europljani očekuju od svojih fiksnih i mobilnih usluga u budućnosti, odnosno nakon 2020., a što će sve ovisiti o kvalitetnoj povezanosti na internet.

19. travanj 2024 13:33