19. prosinac 2012.

Srušen rejting Zagrebačkog holdinga

Agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je danas kratkoročni i dugoročni kreditni rejting Zagrebačkom holdingu sa ‘B+‘ na ‘B‘, uz negativnu prognozu.

-Snižavanje rejtinga Zagrebačkom holdingu odražava našu ocjenu ‘visoke‘’ vjerojatnosti da će njegov 100-postotni vlasnik, Grad Zagreb, osigurati izvanrednu podršku u slučaju financijskih problema, dovoljnu i na vrijeme, te našu procjenu njegovog samostalnog kreditnog profila (SACP) na ‘ccc+- kaže se u priopćenju.

Agencija navodi da je upravo zbog njezinog stajališta o ‘visokoj‘ vjerojatnosti da će Zagreb pružiti izvanrednu podršku Zagrebačkom holdingu, rejting Holdinga za tri stupnja viši od njegovog samostalnog rejtinga.

Ocjena samostalnog rejtinga (SACP) se, pak, temelji na kombinaciji ‘visoko zaduženog‘ financijskog profila Zagrebačkog holdinga, uz ‘slabe‘ samostalne aranžmane za održavanje likvidnosti i nepredvidljivu financijsku politiku te ‘slab‘ poslovni profil, navodi se između ostaloga u priopćenju te agencije.

-Negativna prognoza rejtinga odražava naše očekivanje da bi se samostalni rejting Zagrebačkog holdinga mogao dalje pogoršati kao rezultat nepovoljnih organizacijskih promjena, njegove nesposobnosti da ograniči troškove ili zbog toga što rastu rizici za refinanciranje- zaključuje S&P.

Analitičari S&P-a ističu da bi mogli dodatno smanjiti rejting Zagrebačkog holdinga u idućih 12 mjeseci, ako se Holding liši podružnice koja se bavi opskrbom vodom i kanalizacijom, zatim zbog nedovoljnih mjera konsolidacije, te ako kompanija ne uspije poboljšati svoju profitabilnost ili uzme znatno više kratkoročnih dugova nego što je predviđeno u temeljnom scenariju S&P-a, ili pak ako mu se oteža pristup vanjskoj likvidnosti.

Također, u S&P-u bi mogli razmotriti negativnu rejting akciju prema Holdingu ako tako učine i za Grad Zagreb, ili ako revidiraju naniže svoje stajalište o vjerojatnosti da će Grad pružiti izvanrednu podršku kompaniji u slučaju financijskih problema, i to dovoljnu i na vrijeme.

S druge, pak, strane, mogli bi revidirati svoju prognozu na stabilnu kao rezultat potvrde ‘visoke‘ vjerojatnosti od izvanredne podrške, kao i stabilizacije Holdingova samostalnog rejtinga u skladu s temeljnim scenarijem te agencije, zaključuje se u priopćenju.