Poslovna scena
StoryEditor

Stabilno poslovanje Podravske banke, unatoč porastu troškova rezervacija

04. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

U Podravskoj banci ističu da porast operativne dobiti prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja u 2014. godini, u odnosu na prethodnu, te visoka stopa adekvatnosti regulatornog kapitala, odražavaju stabilnost poslovanja, unatoč iskazanom gubitku, nastalom zbog porasta troškova rezerviranja za rizične plasmane.

Pod teretom višegodišnje gospodarske krize, koja se na bankarski sustav odražavala kroz smanjenje kreditne aktivnosti, porast loših kredita te u konačnici pad profitabilnosti, Podravska banka čitavo to razdoblje zadržava stabilno poslovanje i ostvaruje pozitivan rezultat. U prvom tromjesečju 2015. godine, Podravska banka je ostvarila operativnu dobit prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja u iznosu od 6,0 milijuna kuna. Neto dobit iznosi 3,2 milijuna kuna i veća je za 2,0 milijuna kuna (+174%) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Neto kamatni prihodi iznose 20,5 milijuna kuna i veći su za 13,6% u odnosu na prvi kvartal 2014. godine, dok su neto prihodi od naknada, porasli za 11,6% i iznose 5,8 milijuna kuna.

Unatoč nepovoljnom makroekonomskom okruženju, banka je prema revidiranim podacima za 2014. godinu, ostvarila operativnu dobit prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja u iznosu od 20,3 milijuna kuna, što predstavlja rast za skoro četiri posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni prihodi iz redovnog poslovanja banke po završetku 2014. g. iznosili su 129,1 milijuna kuna. Neto kamatni prihodi u 2014. godini, u odnosu na prethodnu, porasli su za tri posto i iznose 80,2 milijuna kuna, dok su neto prihodi od naknada porasli za 3,2% i iznose 24 milijuna kuna.

Porast troškova rezerviranja za rizične plasmane, u odnosu na 2013. godinu, nije posljedica procjene nenaplativosti plasmana ili gubitaka, već regulatornih propisa za izdvajanje dodatnih rezervi uslijed porasta dana kašnjenja. Sukladno važećoj Odluci HNB–a o klasifikaciji plasmana i potencijalnih obveza, na kraju 2014. godine, troškovi vrijednosnih usklađenja i rezervacija, veći su za 17,9 milijuna kuna, u odnosu na prethodnu godinu, nakon čega je iskazan konsolidirani gubitak od 11,3 milijuna kuna odnosno sveobuhvatni gubitak na konsolidiranoj osnovi od 9,5 milijuna kuna. Ostvareni gubitak nastao je porastom troškova rezervacija, od čega je preko 50% tog iznosa, izdvojeno za plasman samo jednog dužnika, za kojeg POBA ima nepravomoćnu sudsku presudu u svoju korist, te očekuje naplatu navedenog plasmana tijekom 2015 godine.

Iskazani gubitak ničim ne ugrožava stabilnost poslovanja Podravske banke, jer će njezina adekvatnost regulatornog kapitala na dan 31. prosinca 2014 i nakon iskazivanja negativnog konačnog rezultata iznositi znatnih 16,39%. Istodobno, izvori financiranja su stabilni i bilježe lagani rast tijekom cijele godine. U odnosu na prethodnu godinu, ukupni depoziti u 2014. godini su porasli za 2,1% i iznose 2,26 milijardi kuna. Pri tome je najveći rast zabilježen na depozitima pravnih osoba, koji na kraju 2014. godine iznose 584 milijuna kuna i za 6,6% su veći u odnosu na kraj prethodne godine. Uzevši u obzir trend razduživanja potrošača, visoke stope nezaposlenosti i općeg stanja u gospodarstvu, ukupni bruto plasmani klijentima smanjeni su za 1,56%, što predstavlja gotovo minimalno smanjenje u odnosu na godinu ranije. Ukupna aktiva Banke iznosi 3,05 milijardi kuna i predstavlja smanjenje za 1,3% u odnosu na prethodnu godinu. Po veličini aktive, na kraju 2014. godine, Podravska banka je odmah iza Kreditne banke Zagreb, te zauzima 11. mjesto od ukupno 28 banaka u Hrvatskoj.

Prepoznavanjem jedinstvenih mogućnosti koje se otvaraju na hrvatskom bankarskom tržištu, ali i vlastitih strateških prilika, u smislu snažnijeg nastupa na tržištu i širenja poslovanja, visoke kompatibilnosti, značajnog potencijala sinergijskih efekata i daljnjih potencijalnih akvizicija, Podravska banka i Kreditna banka Zagreb, intenzivirale su aktivnosti oko realizacije projekta pripajanja Kreditne banke Podravskoj banci. Time je započet proces povezivanja banaka u jednu pravnu osobu, s aktivom od preko 7 milijardi kuna, bazom od oko 200.000 klijenata i mrežom od 50 poslovnih jedinica širom čitavog hrvatskog teritorija. Navedenom transakcijom, uz podršku nove i moderne tehnologije, koja je već implementirana u banci, otvaraju se značajne mogućnosti rasta i kvalitetnog tržišnog pozicioniranja u segmentu srednjih banaka.

24. travanj 2024 03:58