Aktualno Poslovna scena Preporučeno

Statnett obustavio suradnju sa Siemensom zbog preniskih plaća podizvođača

siemens

Norveški Statnett obustavio je suradnju sa Siemensom jer je njegov podizvođač isplaćivao nepropisno niske plaće radnicima, a u tome slučaju proziva i Končar-Energetske transformatore, iz kojih navode da su uočene nepravilnosti ispravljene još 2016. godine.

Siemens je ključni dobavljač Statnetta, norveškog operatera distribucijskog sustava, a podizvođač mu je slovačka tvrtka Hesia, objavio je Reuters. Radnike su angažirali Končar-Energetski transformatori, također veliki Statnettov dobavljač.

>>>Svjetski gospodarski rast podupro Siemensovu tromjesečnu dobit

Hesijini su radnici 2016. godine instalirali transformatore u središnjoj Norveškoj, a plaćalo ih se manje nego što je regulirano kolektivnim ugovorom, navode u Statnettu.

Budući da Statnett ima ugovor sa Siemensom, odgovornost je na njemačkoj kompaniji, pojašnjavaju u Statnettu.

“Siemensova je odgovornost bila da svi budu plaćeni u skladu s ugovorenim uvjetima”, ističe glasnogovornik norveške tvrtke, a prenosi Reuters.

>>>Airbus, Siemens i Rolls-Royce razvijaju hibridne motore za zrakoplove

Iz Siemensa su za Reuters poručili da su otklonili nepravilnosti 2016. godine i da su dostavili Statnettu dokumente koji pokazuju da su zaposlenici primili odgovarajuće plaće.

U norveškoj su tvrtki, pak, odlučili onemogućiti Siemensu sudjelovanje na novim natječajima budući da nije dokazao da je riješio probleme s plaćanjem radnika podizvođača.

“Zato smo odlučili suspendirati Siemensov status dobavljača dok ne dobijemo vjerodostojne dokaze da su nepravilnosti ispravljene”, kazala je u srijedu izvršna potpredsjednica Statnetta Elisabeth Vardheim. Zatražili su dodatne dokumente i poručili da će analizirati i već potpisane ugovore sa Siemensom.

>>>Siemens planira ukinuti tisuće radnih mjesta u odjelu Energije i plina – mediji

Glasnogovornik njemačke kompanije kazao je da namjeravaju udovoljiti zahtjevu za dodatnim dokumentima čim prije kako bi se suradnja mogla nastaviti.

“Žao nam je što je Statnett odlučio privremeno obustaviti Siemensov status dobavljača”, istaknuo je glasnogovornik Siemensa.

Potočki: Osigurat ćemo sve potrebno za nastavak suradnje

Predsjednik uprave Končar-Energetskih transformatora Boris Potočki ističe da je njegova tvrtka angažirala slovačku tvrtku Hesia za podizvođača.

“Tvrtka Končar-Energetski transformatori d.o.o., zajedničko društvo Siemensa i Končara, u navedenom je slučaju angažirala slovačku tvrku Hesia a.s. za podizvoditelja. Radi se o  direktnom poslu Končar- Energetskih transformatora d.o.o. i Statnetta, te ostala Siemensova i Končarova društva nisu uključena. Tijekom 2016. godine uočene su određene nepravilnosti vezane uz isplate njihovim radnicima koje su ispravljene u ljeto iste godine”, kaže Potočki.

>>>U futurističkoj Siemensovoj tvornici AI ‘upravlja’ ljudima i robotima

Navodi i da je Statnett dobio dokaze da su zaposlenici Hesie primili isplatu prema norveškim propisima, ali je zatražena dodatna dokumentacija.

“Nakon definiranja dodatne dokumentacije od strane Statnetta, sve potrebno ćemo osigurati u što kraćem roku, kako bismo nastavili dosadašnju uspješnu suradnju Statnetta i Končar-Energetskih transformatora”, stoji u odgovoru predsjednika Uprave Končar-Energetskih transformatora Borisa Potočkog.

Naglašava da Siemens i Končar-Energetski transformatori, kao i Statnett, daju najveći prioritet poštivanju zakona i propisa. Navodi i da su nakon ljeta 2016. Siemens i KPT završili niz projekata za Statnett, u skladu s važećim propisima Norveške.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Komentari