Poslovna scena
StoryEditor

Stečajni upravitelj i radnici ne daju više spuštati cijenu Dalmacijavina

23. Veljača 2014.

Dalmacijavino u stečaju prodavat će se na sedmoj dražbi, budući da se prije nekoliko dana ponovno nije pojavio nijedan zainteresiran kupac, i to po istoj cijeni.

Zamrzavanje cijene bio je, kaže sindikalni predstavnik Lukica Bucat, prijedlog radnika budući da traženi iznos od 128 milijuna kuna u cijelosti namiruje njihova potraživanja. Prijedlog da se još jednom ponovi cijena od 128 milijuna kuna podržao je i stečajni upravitelj Perica Mitrović, a to još treba učiniti i odbor vjerovnika.

Novost na sedmoj dražbi bit će i olabavljeni uvjeti natječaja - smanjit će se iznos jamčevine, s deset na dva milijuna kuna, bez bankarske garancije. Ako ni na sljedećem ročištu ne bude ponuda, cijena će se, kaže Mitrović, spustiti za još deset posto.

- Prema našoj procjeni, vrijednost Dalmacijavina je između 100 i 150 milijuna kuna, iako, nažalost, sada idemo bliže toj nižoj vrijednosti. Pitanje je vremena kad će se prodaja realizirati. Interesa ima mnogo, od različitih fondova do tvrtki - kaže Mitrović, ne želeći govoriti o imenima dok ne bude konkretnih ponuda.

Pozitivno je što se u Dalmacijavinu tijekom dvogodišnjeg stečaja održala proizvodnja, tvrtka se koliko-toliko vratila na tržište, a oko 230 radnika zarađuje za svoje plaće.

Rezultati su posebno dobri tijekom ljetnih mjeseci kada raste prodaja, a Dalmacijavino je počelo otvarati i vlastite trgovine. Trenutačno ih imaju 19 na splitskom području, a u planu je otvaranje trgovine u Omišu i Trogiru. Dok radnici smatraju da bi Dalmacijavino tako moglo funkcionirati i nadalje i protive se snižavanju prodajne cijene, Mitrović kaže da je prodaja tvrtke neupitna. Dalmacijavino se prodaje u paketu s imovinom opterećenom hipotekama i zaštićenim brendovima, među kojima je najpoznatiji Pipi, koji su procijenjeni na osam milijuna kuna. Sljedeće ročište očekuje se potkraj ožujka ili početkom travnja.

25. travanj 2024 06:01