Poslovna scena
StoryEditor

Što je to skoro ‘pojelo‘ efekte dokapitalizacije austrijskih banaka?

19. Travanj 2013.

Pokazatelji kvalitete kapitala velikih austrijskih banaka u prošloj su godini tek neznatno poboljšani zbog pojačanog rizika u istočnoj i jugoistočnoj Europi povezanog sa slabim gospodarskim rastom, konstatirala je agencija za rejting Standard & Poor‘s u najnovijem izvješću.

Njezina metoda izračuna stope adekvatnosti bankovnog kapitala razlikuje se od one koju primjenjuju regulatori a same stope otprilike su upola niže, tumači austrijska novinska agencija APA.

Na kraju 2011. S&P je za sve tri najveće austrijske banke, Erste, Raiffeisen i Bank Austria, izračunao prosječnu stopu adekvatnosti kapitala od 5,5 posto.

S&P-ova analitičarka Anna Lozmann kazala je jučer na konferenciji za novinstvo prilikom predstavljanja izvješća da bi za velike austrijske banke primjerena stopa iznosila između sedam i 10 posto.

Pojačani rizici u istočnoj Europi nisu u potpunosti ‘pojeli‘ efekte provedenih mjera dokapitalizacije ali su ‘progutali‘ značajan dio njih, zaključuju u agenciji. Na gospodarsko i političko okruženje u istočnoj i jugoistočnoj Europi posebno su osjetljive velike austrijske banke budući da su jako izložene u toj regiji, napominju.

Tako su krajem 2012. inozemni poslovi činili više od 30 posto njihove aktive, a izloženost u inozemstvu više od polovine njihova kreditnog angažmana, prenosi APA.

Pritom u S&P-u potvrđuju da cijelu tu regiju nije moguće strpati u isti koš. Tako dijele bankovna tržišta u istočnoj Europi na dvije skupine, pri čemu za banke u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj očekuju tek blagi pad dobiti dok za one u Sloveniji i Mađarskoj prognoziraju gubitke. Rumunjsko je tržište također ponovo ocijenjeno kao teško.

S&P-ov stručnjak za banke u istočnoj Europi Pierre Gautier naglašava da je prognoza za većinu banaka u regiji negativna. 

-Moguće je da ćemo u 2013. svjedočiti sniženju rejtinga nekih od njih - dodaje.

Potpora matičnih koncerna ograncima u istočnoj Europi bit će i dalje važna, iako će vjerojatno biti nešto manja nego što je bila dosad, napominje Gautier. Obrnuto, pogoršanje rejtinga matičnih zemalja krovnih koncerna (Italije, Francuske i Austrije) izazvalo bi domino efekt i u regiji istočne Europe, upozorava.

Banke koje u potpunosti ovise o finaciranju iz krovnih koncerna morat će promijeniti svoj model poslovanja a širenje problema iz eurozone i dalje spada među najveće rizike za banke u istočnoj, srednjoj i jugoistočnoj Europi, zaključuje.

22. travanj 2024 21:16