Poslovna scena
StoryEditor

Što je Vrdoljak poručio iz Slavonskog Broda?

16. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Konzorcij tvrtki predvođen Đuro Đaković Holdingom, a koji čine još društva ĐĐ Proizvodnja opreme, ĐĐ Elektromont, ĐĐ Specijalna vozila, Montmontaža-oprema Viadukt i Monting dobio je više od 118 milijuna kuna vrijedan posao izgradnje novih pet spremnika za naftne derivate na Terminalu Žitnjak za tvrtku Janaf, a ugovor su danas u Slavonskom Brodu potpisali čelnici dvije kompanije, Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa i Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Đuro Đakovića.

Svečanom potpisivanju ugovora između Janafa i Đuro Đaković grupe nazočio je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je izrazio zadovoljstvo nastavkom poslovne suradnje dvije kompanije te činjenicom da zahtjevne i vrlo specifične poslove gradnje i montaže mogu u potpunosti realizirati domaće kompanije čime se pojačava pozitivan efekt pokrenutog investicijskog ciklusa na domaće gospodarstvo.

-Ulaganja i sigurnost opskrbe prioriteti su Vlade i Ministarstva gospodarstva, a kada je riječ o dvije domaće tvrtke koje i ugovorom, koji danas potpisuju, ispunjavaju te ciljeve, zadovoljstvo je još i veće. Sigurnost opskrbe je ne samo važna, nego ključna za kupce energije jer to jamči kvalitetnu opskrbu uz razumnu cijenu i zadovoljstvo građana, a za državu to znači stabilnost razvoja gospodarstva, neometan rad ustanova, ali i ispunjavanje zakonskih odredbi o čuvanju obveznih zaliha nafte i naftnih derivata. Odlična suradnja, sinergija i ostvarivanje planiranih investicija dvije tvrtke u pretežito državnom vlasništvu, pokazatelj su kako se i državnom imovinom može upravljati na razborit i kvalitetan način, a ujedno i ostvariti svi ciljevi. Često to znam isticati, ali ponovit ću da su upravo takvi projekti, a puno očekujem i od privatnog sektora, ono što nam je potrebno kako bi što prije izašli iz krize i ostvarili gospodarski rast-izjavio je tom prigodom ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

-Izražavam zadovoljstvo što je domaći konzorcij prevođen Đuro Đaković Holdingom izvođač radova u ovoj Janafovoj investiciji za I fazu dogradnje Terminala Žitnjak s 5 spremnika ukupnog kapaciteta 100.000 m3. Iznos investicije izgradnje spremnika je 118.361.159,59 kuna, a ukupna investicija za I fazu dogradnje iznosi 130 milijuna kuna te se završetak očekuje u prvoj polovici 2014. Ukupna ulaganja Janafa u 2013. i 2014. godini na Terminalu Žitnjak planirana su u iznosu 204,2 milijuna kuna. Inače, dio od tih ukupnih ulaganja, bit će i investicije u opremu i infrastrukturu kojom se postiže visoki ekološki i sigurnosni stupanj zaštite okoliša i sigurnosti. Po završetku rekonstrukcije i dogradnje, Terminal Žitnjak će postati suvremen i moderan terminal opremljen u skladu s najvišim tehničko-tehnološkim standardima za skladištenje naftnih derivata kako za obvezne državne zalihe, tako i za komercijalne svrhe.

Nadalje, ova Janafova ulaganja i sam značaj Projekta skladištenja derivata nafte na Terminalu Žitnjak donose benefite užoj i široj gospodarskoj i društvenoj zajednici i to – tvrtkama koje sudjeluju u izgradnji objekata, poduzetnicima-trgovcima koji skladište i skladištit će derivate, tvrtkama koje će prevoziti derivate, tvrtkama koje će održavati objekte, tvrtkama dobavljačima robe i usluga, lokalnoj zajednici i komunalnim poduzećima, državi te posredno i neposredno utječe na zapošljavanje- izjavio je predsjednik Uprave Janafa, Dragan Kovačević.

-Ponosan sam što ovim ugovorom nastavljamo dugogodišnje partnerstvo s Janafom i vjerujem da je naše višegodišnje iskustvo u izgradnji spremnika pridonjelo odluci da se posao izgradnje novih spremnika povjeri nama i našem konzorciju. Đuro Đaković je i na ovom poslu pokazao da ima snage i znanja u okupljanju domaćih tvrtki na realizaciji zahtjevnih projekata. Partneri u konzorciju su tvrtke koje su više desetljeća prisutne na EU tržištima, no bez obzira na tu činjenicu intenzivna globalizacija traži dodatno povezivanje i ovaj projekt je jedan od odgovora na taj zahtjev. Đuro Đaković se u svim svojim divizijama, kako u diviziji Graditeljstva i infrastrukture, tako i u divizijama Obrane, Transporta, Industrije i energetike i Obnovljivih izvora energije želi nastaviti razvijati upravo kao snažan integrator kapaciteta domaćih tvrtki u realizaciji poslova, kako u zemlji tako i na inozemnim tržištima. Đuro Đaković za to ima stručnost, brojne reference, kvalitetne kontakte na brojnim inozemnim tržištima, ali i financijski potencijal potreban za realizaciju i najvećih poslova- izjavio je Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga.

19. travanj 2024 17:50