Poslovna scena
StoryEditor

Što šef Metro Cash&Carryija očekuje od ulaska u Europsku uniju?

08. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Predsjednik Uprave Metro Cash&Carry Hrvatska Angelo Turati kaže kako s ualskom u EU očekuje jaču konkurenciju od koje će profitirati krajnji potrošač.

Kako općenito ocjenjujete njemačko-hrvatsku gospodarsku suradnju i koje mogućnosti ulaganja se nude u sektoru trgovine u Hrvatskoj?

Kao Metro, aktivni smo ulagač na ovom tržištu, posebice u podržavanju malih nezavisnih poslovanja kao malih trgovaca, HORECA, ureda i malih tvrtki. Budući da Hrvatska uskoro ulazi u EU, naša će uloga biti još važnija jer ćemo pomagati u poboljšanju kvalitete lokalnih proizvođača kako bi bili u skladu s EU standardima u kvaliteti i procesima. 

Koje promjene u svojoj djelatnosti očekujete nakon pristupa Hrvatske EU? Očekujete li otvaranje drugih menunarodnih trgovačkih lanaca odnosno pojačani uvoz različitihtrgovačkih proizvoda?

Očekujemo jaču konkurenciju na tržištima danas, zaštićenu kvotama i davanjima pri uvozu, od čega će profitirati krajnji potrošač. Ovo će utjecati na nedovoljno učinkovita poslovanja na tržištu, ali s druge strane, mnogi proizvođači koji ulažu u kvalitetu, učinkovitost i procese (certifikate) imat će lakši pristup europskim tržištima, posebice za visokokvalitetne raspone jer je volumen proizvodnje u Hrvatskoj još uvijek dosta limitiran (o čemu je bilo govora na seminaru Hrvatska na putu prema Europskoj Uniji – potencijali iperspektive za EU djelatnosti vezane uz svježe voće u Berlinu).

Koje mogućnosti se nude za povećanje konkurentnosti hrvatskih proizvoda na europskoj odnosno menunarodnoj razini? Što je potrebno kako bi se povećala dodana vrijednost u sektoru trgovine?

Kao prvo, potpuna suglasnost s EU regulativama je potrebna; također je važno pojačati svijest o dodanoj vrijednosti hrvatske proizvodnje koja slijedi izvrstan primjer nedavne turističke reklamne kampanje: mnogi potrošači znaju za Hrvatsku kao raj za odmor, ali mnogi nisu svjesni kvalitete koju nudi lokalna proizvodnja (vina, šunka, maslinovo ulje,sveže voće itd)

27. travanj 2024 20:42