Poslovna scena
StoryEditor

Što trebaju hrvatski startupovi da bi postali globalni pobjednici

16. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Ivo Špigel, suvlasnik i član Uprave IT tvrtke Perpetuum Mobile, dugogodišnji je aktivni član hrvatske IT zajednice. Piše kolumne u specijaliziranim časopisima, aktivan je na društvenim mrežama i uključen je u razne projekte.

Osim IT industrije, poduzetništva, interneta i digitalnog svijeta, u zadnje vrijeme jedno od glavnih područja interesa su mu startup-tvrtke. U taj se svijet vrlo aktivno uključio i kao suosnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP), zajedno sa Sašom Cvetojevićem, Damirom Sabolom i Mihovilom Barančićem iz mreže poslovnih anđela Crane. Dosad je kroz ZIP prošlo 25 timova i osnovano je nekoliko tvrtki, a nedavno je prvi tim napravio sljedeći veliki korak i osigurao investicijski kapital za daljnji rast i razvoj.

• Zašto su startupovi važni za čitavu ekonomiju, koji su vaši argumenti?

- Startupovi u sebi objedinjavaju sve ključne elemente nužne za razvoj ekonomije: zadržavaju i privlače najtalentiranije i najinovativnije ljude. Temelje se na znanju i visokim tehnologijama. Imaju potencijal osvajanja svjetskog tržišta. Dva primjera dovoljno govore - jedan globalni i jedan domaći. Skype je strahovito pozitivno utjecao ne samo na estonsku, već i na čitavu europsku poduzetničku scenu. U Hrvatskoj možemo pogledati Osijek, koji je donedavno bio na glasu kao ekonomski zapećak, da bi ga u proteklih nekoliko godina startupovi poput Farmerona i izvozno orijentirane IT kompanije poput Inchooa i druge slične tvrtke pretvorili u pravi ‘Software City‘ u koji se sele najbolji dizajneri i programeri iz Zagreba.

• Greenpie je prvi startup iz ZIP-a koji je dobio investiciju, ima li još projekata za koje su zainteresirani investitori?

- Još su dva tima u pregovorima, što ne mora značiti da će i dobiti investiciju, ali sve je to potvrda da smo na pravom putu nakon dvije odrađene generacije i treće koja je u tijeku. Greenpie je dobio investiciju od 50 tisuća eura bugarskog inkubatora LauncHUB i formalno su morali otvoriti tvrtku u Bugarskoj, iako se tamo ne sele. U svakom slučaju, bilo bi bolje da se ovdje potiču startupovi i osnivaju tvrtke. Prema našoj procjeni Hrvatska bi mogla biti zanimljiva regionalnim projektima iz Srbije, BiH i Makedonije, jer je kulturološki i jezično vrlo bliska, a članica je EU, da dođu ovdje osnivati kompanije.

• Što je sve još potrebno napraviti u Hrvatskoj da se stvore uvjeti kako bi od startup-tvrtke mogla nastati velika globalna kompanija? Što sve nedostaje od potrebne infrastrukture?

- Mnogo toga nedostaje. Prvo, banalno, što smo primijetili kad smo krenuli s ovim projektom jest da kod nas nije bilo zajedničkog (coworking) prostora u kojem se može raditi i pokretati tvrtke. Druga stvar je financiranje. Trenutačno postoji Crane kao udruga poslovnih anđela, kojih nema tako mnogo i već su investirali u neke projekte, a banke nisu primjerene za startupove i to su svi potencijalni izvori financiranja. Nema venture capital (VC) fondova, koji su najvažniji investitori u takve projekte i to je jako velik problem. U Hrvatskoj nema tko otkupiti projekt od poslovnog anđela, osim ako to nisu strani investitori, što nije problem, ali bi trebala postojati i neka domaća baza investitora.

>>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom broju Lidera

18. travanj 2024 03:24