Poslovna scena
StoryEditor

Strojevi i u modernim tvornicama pojedu dvije trećine potrošene energije

04. Listopad 2015.

Pametni dom, ured, tvornica, automobil… troše racionalno energiju i na godinu štede trećinu režijskih troškova te štite okoliš. Ipak, automatizirani sustavi za učinkovitu potrošnju energije zasad sporo ulaze i u domove i u poslovne prostore.

U tvornicama još čak dvije trećine od ukupno potrošene električne energije pokreće strojeve. To je izjavio Berend Denkena, profesor na Institutu za alatnu tehniku Sveučilišta u Hannoveru, na svjetskoj izložbi strojeva u tom njemačkom gradu prije godinu i pol.

Štedljivi alati

Cilj je znanstvenika i inženjera proizvesti pametne strojeve koji će ujediniti razne komponente novih tehnologija i trošiti manje energije kao već postojeći pametni kućanski aparati koji međusobno komuniciraju. S tim ciljem u Njemačkoj je, primjerice, pokrenut projekt ‘Smart Factory’ za projektiranje i proizvodnju najmodernijih štedljivih alatnih strojeva. A dok svijet čeka neko od novih čuda njemačke tehnologije, već postoje sustavi za automatsko upravljanje rasvjetom, grijanjem i hlađenjem, toplom vodom te kontrolu uređaja. Ti sustavi, primjerice, pale i gase žarulje prema potrebi te isključuju i uključuju ostale električne uređaje kao i sustav grijanja i hlađenja. Nema razlike u funkcioniranju tih sustava u pametnom domu, uredu ili proizvodnom pogonu, a njima se može upravljati na više načina, između ostalog putem računala ili aplikacijom na pametnom telefonu.

Ivica Matković, direktor tvrtke IT sustavi, na primjeru potrošnje energije za rasvjetu, hlađenje i grijanje te zagrijavanje vode objašnjava funkcioniranje pametnog doma ili ureda:

– Troškovi rasvjete mogu iznositi do 15 posto ukupne potrošnje energije, a pametno osvjetljenje može automatski isključiti vanjska svjetla kad sunce izađe i unutarnja svjetla kad nema nikoga u kući. Pametni prekidači mogu upaliti svjetlo na 90 posto jačine umjesto na maksimalnih 100 posto, a iako je ta razlika neuočljiva ljudskom oku kućnom proračunu donosi uštedu od 10 posto energije i produljenje životnog vijeka rasvjetnog tijela. Senzori pokreta mogu upaliti i ugasiti svjetla čim je netko u sobu ušao ili iz nje izašao, a svjetlosni senzori izmjeriti količinu prirodnog svjetla u sobi i podesiti intenzitet umjetne rasvjete u skladu s tim. Zamislite da prije spavanja jednim klikom možete ugasiti sva svjetla u domu umjesto da jedno ili više od njih slučajno ostane upaljeno te nepotrebno rasipa električnu energiju.

Potpuna kontrola

Pametno upravljanje rasvjetom pruža potpunu kontrolu nad osvjetljenjem pa maksimalno produljuje životni vijek rasvjetnih tijela, smanjuje troškove i potrošnju energije svodi na minimum, objašnjava Matković. No troškovi grijanja i hlađenja veći su od onih za rasvjetu i čine čak više od 50 posto režijskih troškova. Kontroliranje sustava grijanja i hlađenja u automatskom sustavu obavljaju povezani termostati u pametnom domu prema raznim parametrima uključujući vrijeme i datum, vlagu, vanjsku temperaturu, je li netko u kući ili ne, pa čak i prema cijeni energije. Sustav grijanja i hlađenja može biti daljinski nadziran i kontroliran tako da prostor nikad nije previše zagrijan ili ohlađen ni kad je prazan. Kontrola temperature zraka (grijanje i hlađenje) u vrijeme kad je dom ili ured prazan, a pružanje optimalne temperature kad netko boravi u njemu smanjuje potrošnju energije i troškove, a pruža maksimalnu udobnost.

Osim sustava grijanja i hlađenja, prema Matkovićevim riječima, drugi je najveći potrošač energije odgovoran za visoke režijske troškove grijač vode. Ali automatski sustav za racionalnu potrošnju energije ima rješenje i za taj problem jer grije vodu samo onda kad je to potrebno.

– Danas su dostupni brojni uređaji za praćenje potrošnje energije pojedinih uređaja i ukupne potrošnje energije doma uzimajući u obzir trenutačne cijene energenata. Uređaji poput televizora i pećnica mogu se automatski isključiti kad nitko nije u kući jer i kad su u standby stanju troše znatnu količinu energije. Također unutarnje žaluzine, zavjese, rolete te vanjski sustavi za navodnjavanje mogu biti kontrolirani pomoću raznih senzora, pa čak i podataka o vremenskoj prognozi prikupljenih s interneta, te tako pridonositi smanjenju potrošnje energije – objašnjava Matković.

Automatski sustav

Implementiranim pametnim sustavom jednostavno je upravljati pomoću različitih daljinskih upravljača, centralne konzole s ekranom osjetljivim na dodir, mobitela ili tableta, računala (lokalno i preko interneta) te bežičnih ili žičanih prekidača i tipkala... Automatski sustav upravljanja pogodan je za sve vrste nekretnina; stanove, kuće, stambene zgrade i poslovne objekte, a pametni dom ili poslovni prostor energetski je učinkovit samo ako je tako i programiran jer u slučaju pogreške nema uštede energije.

Jedan od vodećih hrvatskih proizvođača sustava za kućnu automatizaciju je tvrtka Control4, koja nudi platformu digitalnog doma koju je moguće ugraditi bilo gdje. Control4 upotrebljava dimere, vremenske senzore i senzore zauzetosti prostorije za smanjenje potrošnje energije. Prema Matkovićevim riječima taj sustav, primjerice, smanji u trosobnom stanu emisiju ugljikova dioksida za više od 385 kilograma na godinu. To je kao da mjesec dana ne vozite automobil.

Univerzalna je primjena sustava pametnog doma ili ureda, a neovisna o vremenu i mjestu instalacije i njime se može upravljati i kad je vlasnik izvan prostora. No treba znati gdje se troši energija, što se može utvrditi provjerom potrošnje te prilagoditi sustav tako da se najviše uštedi. Ugradnja automatskih sustava za smanjenje potrošnje električne energije danas nije jeftina ni kratkoročno isplativa, ali očekuje se da će takvi sustavi u budućnosti biti dostupniji, još inovativniji i učinkovitiji te jednostavniji za upotrebu.

18. travanj 2024 02:26