Poslovna scena
StoryEditor

Studenti u posjetu naučili koliko je važna održivost

29. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Prošli tjedan studenti Ekonomskog fakulteta, Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta te Američke škole za menadžment i tehnologiju posjetili su središnji ured kompanije Nestlé za Adriatic regiju koju čine tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Slovenije.

‘Posjet radnome mjestu’ Nestléova je inicijativa koja se održava drugu godinu zaredom. Njezina je svrha upoznati studente s glavnim funkcijama upravljanja i radom kompanije, pokazujući im kako se posluje u praksi. Petnaestero studenata imalo je priliku upoznati voditelje marketinga, prodaje, financija, istraživanja tržišta, nabavnog lanca, ljudskih potencijala te komunikacija. Ove godine naglasak je stavljen na održivost i stvaranje zajedničke vrijednosti kao temelje poslovanja kompanije Nestlé.

Studente je pozdravila Renata Matusinović, voditeljica kategorije napitaka, koja je na praktičnim primjerima objasnila ulogu marketinga te je kao temelj svih marketinških aktivnosti navela analizu i dobro poznavanje potreba potrošača. Istaknula je da je za dugoročnu uspješnost važno stvarati vrijednosti, ne samo za dioničare nego i za društvo. Nescafé, kao vodeći svjetski brend kave, čija globalna prodaja izražena u šalicama iznosi oko 350 milijuna u danu, odnosno 4000 popijenih šalica kave u jednoj sekundi, odgovorna je prema svojim potrošačima diljem svijeta svakoga dana nuditi kvalitetne proizvode. S druge strane, potiče proizvodnju kave i održivost procesa u cijelom nabavnom lancu. Tako kompanija pomaže tisućama poljoprivrednika u svijetu koji se bave uzgojem kave kako bi poboljšali kvalitetu i produktivnost svojih usjeva. Radeći direktno s poljoprivrednicima, Nestlé prati podrijeklo svojih sirovina te se do 2020., u sklopu svog Nescafé plana poljoprivrednicima obvezao osigurati 220 milijuna sadnica kave. Kompanija uz to podržava odgovorni uzgoj i primjenu održivih poljoprivrednih praksi.

Također, kontinuirano se radi na poboljšanju proizvodnog procesa, što uključuje racionalno iskorištavanje energije i vode te pakiranje i transport. Nestlé utječe i na odgovornu potrošnju naših potrošača dajući im informacije o preporučenim načinima upotrebe proizvoda kako bi se energija i voda što racionalnije trošile te ih upućuje o načinima pravilna zbrinjavanja i recikliranja ambalaže. Od zrna do šalice, od polja do stola - Nestlé poštuje okoliš na svakom koraku.

Atana Škalko, voditeljica slatkog programa, na primjeru KIT KAT-a, jedne od najprodavanijih čokoladica na svijetu, otkrila je studentima da su kvalitetne sirovine i najbolja zrna kakaa glavni razlog popularnosti te čokoladice. Kompanija znatna sredstva ulaže u program potpore poljoprivrednicima koji se bave uzgojem kakaovca. ‘Kakao plan‘, kako ga zovu u Nestléu, ima za cilj uzgajivačima kakaovca osigurati sadnice najbolje kvalitete te transparentnost opskrbnog lanca kakaom. Nestlé kao kompanija koja otkupljuje 11 posto svjetske ponude kakaa na tržištu, uz poljoprivrednike, trgovce i distributere, ima ključnu ulogu u osiguranju bolje budućnosti industrije kakaa. Nestlé se Kakao planom obvezao svake godine poljoprivrednicima osigurati milijun novih sadnica kakaovca, podučavati farmere o načinima uzgoja, ulagati u istraživanja na tom području te unaprijeđenje društvenih uvjeta u kojima se nalaze zajednice koje se bave uzgojem kakaovca.

-Vi, kao potrošači, kupnjom bilo kojega čokoladnog proizvoda utječete na proizvodnju kakaa, koja počinje s malim drvcem na plantaži često udaljenog tisućama milja od nas - rekla je studentima Škalko. Važnost opskrbnog lanca u održivosti poslovanja i načine na koje se minimizira utjecaj proizvoda na okolinu studentima je prikazao Tomislav Penić. Na primjeru proizvodnje naizgled običnog proizvoda kao što je flaširana voda prikazao je kompleksnost zadataka koje ima opskrbni lanac.

Voditeljica Ljudskih potencijala Iva Mladinić Lečić, čiji se odjel brine za više od 900 zaposlenih u svim uredima regije te za dvije tvornice, savjetovala je studentima da se u potrazi za radnim iskustvom ne opterećuju ako ga nemaju jer se sve može naučiti.- Naš uspjeh temelji se upravo na zaposlenicima. Zapošljavamo kompetentne i motivirane ljude koji poštuju vrijednosti Nestléa. Također predano radimo na sprječavanju nezgoda i ozljeda u radnom okružju - rekla je Mladinić Lečić. Dodala je da uz to Nestlé kontinuirano potiče svoje zaposlenike na zdrav način života, pa će tako i ove godine biti uključen u svjetsku inicijativu Global Corporate Challenge koja potiče zaposlenike na bavljenje tjelesnom aktivnošću koja se vrlo jednostavno provodi.Održavanje i gradnja ugleda kompanije i svih njezinih robnih marki glavni je zadatak Odjela korporativnih komunikacija koji je predstavila Irena Kurtanjek objasnivši podrobnije studentima Nestléov koncept.

- Stvaranje zajedničke vrijednosti osnova je našeg poslovanja, prema kojoj, radi stvaranja dugoročne vrijednosti za naše dioničare, trebamo stvoriti i vrijednost za zajednicu u kojoj poslujemo. Tvrtka je identificirala područja na koja se treba fokusirati, u kojima se interesi dioničara i zajednice preklapaju te stvaraju vrijednosti od koristi i jednima i drugima, a to su zaštita vode, razvoj ruralnih područja te promicanje zdrave prehrane i zdravlja - objasnila je Kurtanjek.U anketi nakon posjeta studenti su se izjasnili da Nestlé vide kao svoga budućeg poslodavca te da će im informacije koje su dobili koristiti u budućnosti. Tako su dobili uvid u rad kompanije iz prve ruke i zaključili da je projekt odlična prilika da se upoznaju sa zanimanjima kojima se žele baviti u budućnosti ili da se zainteresiraju za neka nova.

Druga sezona projekta ‘Vrtim zdravi film‘S obzirom na sve veći problem pretilosti na globalnoj razini, Nestlé je pokrenuo inicijativu za edukaciju djece o zdravoj prehrani pod nazivom ‘Healthy Kids‘. Kao dio globalnog programa u Hrvatskoj je prošle godine pokrenut projekt ‘Vrtim zdravi film‘ kojim se želi educirati učenike sedmih razreda o pravilnoj prehrani te važnosti bavljenja sportom. Taj projekt iznimno je važan jer je Hrvatska pri samom vrhu europske ljestvice kada je riječ o pretilosti. U posljednjih 10-ak godina uočen je porast pretilosti među školskom djecom. Ove godine ‘Vrtim zdravi film‘ ulazi u drugu sezonu te se planira znatno veći broj učenika koji će sudjelovati u projektu. 

25. travanj 2024 02:23