Poslovna scena
StoryEditor

Sunčani Hvar ulaže 50 milijuna kuna u obnovu hotela Pharos

22. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Uz bok Mariottu i Starwoodu, hotel Pharos postaje prvi hotel za Millennialse na ovom području

Uspješan završetak predstečajne nagodbe označio je posljednju i konačnu fazu cjelovitog restrukturiranja društva Sunčani Hvar d.d., čime je dugoročno osigurana financijska stabilnost kompanije. Ostvarena bruto operativna dobit od gotovo 68 milijuna kuna na kraju 2015. godine potvrđuje ojačan tržišni položaj i ulazak Društva u fazu profitabilnog poslovanja, ali i novog investicijskog ciklusa nakon gotovo 10 godina.

Društvo je već početkom ove godine započelo iscrpne fizibiliti studije, koje su s obzirom na postojeći tržišni interes, te definirane resurse potrebne za ostvarenje i profitabilnost projekta, pokazale kako je hotel Pharos najznačajniji potencijal unutar postojećeg portfelja Društva. Osim značajnog broja raspoloživih smještajnih kapaciteta, hotel Pharos pogodan je i zbog svoje odlične pozicije na brežuljku oko pet minuta šetnje udaljenom od centra Hvara i plaže, s koje pruža panoramski pogled na hvarski zaljev i Paklinske otoke. Sukladno fizibiliti studiji i projektnom zadatku izrađen je plan investicijskog ciklusa, ukupne vrijednosti od gotovo 50.000.000 kuna, čime će se izgrađena infrastruktura hotela Pharos, odnosno glavna zgrada, vanjski bazen i 202 sobe, u potpunosti adaptirati u luksuzni objekt. Novoobnovljeni hotel imati će sve sadržaje na razini hotela s četiri zvjezdice, no bit će kategoriziran kao hotel s 3 zvjezdice prvenstveno zbog veličine soba, koje se, s obzirom da se radi o adaptaciji, ne mijenjaju.

S obzirom na tržišni interes i pozicioniranje destinacije, te sukladno pokazateljima turističkih kretanja na globalnoj razini, koncept novog hotela Pharos temelji se na preferencijama standarda usluga i navikama putovanja gostiju mlađe životne dobi, Millennials generacije rođene između 1980-tih i sredine 2000-tih godina. Do 2025. godine ova generacija generirat će više od 50% cjelokupne turističke potrošnje i dominirati svim turističkim kretanjima, a u Sunčanom Hvaru prepoznat je njezin udio od gotovo 60% u ukupnim ostvarenim noćenjima.

Njihov značaj prepoznali su lideri svjetske hotelijerske industrije, kao što su korporacije Marriott i Hyatt, koje su proteklih godina portfelju luksuznih i lifestyle hotela dodali i brendove za Millennialse, dok će hotel Pharos biti prvi takav hotel na ovom području, što će dodatno utjecati i na imidž same destinacije.

Sve adaptacije rade se u sinergiji s okolišem, budući da okruženje hotela Pharos čini pravo bogatstvo autentičnog otočkog bilja i raslinja- stabla maslina, borove šume, lavande, mirte, lovora i oleandra.

S obzirom na intenzivan razvoj biciklističkog turizma na Hvaru, hotel Pharos bit će i prvi hotel u portfelju Sunčanog Hvara klasificiran kao „Bicycle friendly“, odnosno u svojoj ponudi uključivat će spremište i servis za bicikle, besplatne biciklističke mape, vanjsku teretanu i široku ponudu lokalnih otočkih organskih proizvoda. Kao takav, novi proizvod pogodan je i za interesne grupe van perioda visoke sezone, te već nakon prvih objava bilježi visoki interes s ključnih emitivnih tržišta, a puštanje hotela u komercijalnu funkciju predviđeno je početkom lipnja 2016.

- Izazov je stvarati novi proizvod koji značajno izlazi iz okvira standardnih hotelskih usluga, ali i dizajna interijera i okolnih prostora hotela. Iznimno mi je drago da su fizibiliti studija i projektni zadatak u potpunosti odrađeni unutar menadžmenta Sunčanog Hvara, te da će novi hotel u potpunosti biti upravljan lokalnim menadžmentom. Autor idejnog rješenja budućeg hotela Pharos je Filip Kožarić, potvrđeni arhitekt u nacionalnoj turističkoj industriji. Ističem kako imamo i snažnu podršku lokalne zajednice koja je krucijalna za uspješno ostvarenje ovog projekta i investicije čiji će direktni pozitivni učinci biti vidljivi već iduće sezone, rekla je Gordana Tomičić, predsjednica Uprave Sunčanog Hvara.

Gledano kroz period od pet godina puštanja u pogon novog proizvoda s obzirom na inicijalno stanje, prosječna cijena i planirana zauzetost će značajno rasti što će rezultirati ukupnim prihodima od gotovo 12 milijuna kuna godišnje više nego što hotel ostvaruje u sadašnjem stanju. S obzirom na tržišni interes i predviđeni rast prihoda, očekivani povrat na investirano je u okviru pet do šest godina poslovanja, što je dvostruko brže od prosjeka povrata na investicije sukladno standardima internacionalne hotelijerske industrije.

20. travanj 2024 14:33