Poslovna scena
StoryEditor

Suša kriva za poskupljenje struje?

10. Travanj 2012.

Hrvatska elektroprivreda još nije uputila konačni zahtjev za nužnim poskupljenjem električne energije, odgovorili su danas iz HEP-a.

Naime, prema najavama nekih medija HEP bi mogao zatražiti poskupljenje struje za 22 posto, a Vlada odobriti 15-postotno poskupljenje. ‘HEP još nije uputio konačan zahtjev za korekcijom cijena, no iz HEP-a su u prethodnom razdoblju išli zahtjevi koji nisu realizirani. Primjerice, regulatorna agencija dala je pozitivno mišljenje na korekciju proizvodne komponente iz zahtjeva HEP-a iz ožujka 2010. godine. No prethodna Vlada nije preuzela odgovornost i provela potrebne mjere‘, navodi se u odgovoru HEP-a.Ističu pritom kako je obveza HEP-a održati sustav stabilnim, a što je moguće osiguranjem financijske stabilnosti sustava.

- Korekcija cijena je stoga nužna jer je okruženje u kojem tvrtka posluje izrazito nepovoljno - već 16 uzastopnih mjeseci je suša, pa je proizvodnja u hidroelektranama u prvom kvartalu za 56 posto manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. HEP-u su stoga povećani proizvodni troškovi zbog povećanih rashoda za goriva u termoelektranama, kao i troškovi nabave električne energije na tržištu, navode iz HEP-a.Poskupljenje struje već su ranije u medijskim izjavama najavili predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ne iznoseći pritom koliko bi to poskupljenje moglo biti.

Sredinom ožujka Koračević je izjavio kako će vjerojatno doći do poskupljenja struje koje se može očekivati u drugom kvartalu ove godine. Izjavio je tada i kako je siguran da će poskupljenje biti umjereno, no nije želio govoriti o postotcima.Odgovarajući danas na upite novinara, Čačić je izjavio da će struja poskupjeti više od 13,5 posto, za koliko je odobrenje prije dvije godine dala Hrvatska energetska regulatorna agencija, a pretpostavlja da bi do poskupljenja moglo doći u sljedećih mjesec i pol dana.

20. travanj 2024 05:20