Poslovna scena
StoryEditor

Sva hrvatska brodogradilišta imaju posla za jedno normalno

19. Prosinac 2012.

Brodogradilište 3. maj ima tradiciju i budućnost, ali se mora mijenjati, rekao je danas na predblagdanskom druženju s novinarima predsjednik Uprave tog riječkog brodogradilišta Edi Kučan.

Istaknuo je da u ovom trenutku teške krize netko mora stati iza brodogradnje naglasivši da ako država ne vidi načina i modela da u ovakvoj situaciji stane iza brodogradnje, to neće dobro završiti za hrvatsku brodogradnju.

Model ne treba izmišljati, u trenucima loše ekonomske situacije u načelu se grade brodovi za domaće brodare. Nakon izlaska iz krize može se te brodove prodati na svjetskom tržištu po realnoj cijeni i mogu se kompenzirati nastali gubici, rekao je.

Kazao je da 3. maj i Uljanik, iako privatizacija 3. maja nije provedena, već zajednički nastupaju na tržištu, primjerice u pregovorima za gradnju četiri kontejnerska broda za naručitelja iz Finske.

Napomenuo je kako plan preustroja 3. maja mora biti gotov do 15. siječnja, da ga do tada treba doraditi u suradnji s Uljanikom i da će u preustroju trebati zbrinuti oko 400 radnika, ali i da će se o tome još raspravljati. Podsjetio je da je 3. maj u 2012. isporučio četri broda i jednu teglenicu, a da su porinuta tri broda.

Pokušali su se ubaciti na tržište Skandinavije, ali i to je tržište država koje sada štite svoje gospodarstvo, 3. maj se pokušavao vratiti i na rusko tržište, no i ondje su zaposlili vlastite kapacitete.

Smatra da će 2013. za brodogradnju biti gora od ove godine, ali je dodao da je ipak optimist. Očekuje da će se s norveškom tvrtkom Whisby Tankers nastaviti suradnja i da će izgradnja 30-ak teglenica za tu tvrtku osigurati kontinuitet. Osim toga, ugovaranje četiri tankera s Tankerskom plovidbom, o čemu je potpisan predugovor, popunilo bi kapacitete u sljedećem razdoblju, naveo je Kučan dodavši da će ipak u početku sljedeće godine biti manjka posla u nekim djelovima brodogradilišta.

Govoreći o stanju na svjetskom tržištu naveo je da je ove godine u svijetu ukupno u knjigama narudžaba brodogradilišta 1091 brod, što je oko 50 posto narudžaba iz najlošijih godina te da su sada naručeni uglavnom brodovi koji se ne grade u hrvatskim brodogradilištima, primjerice veliki kontejnerski brodovi.

Na pitanje o narudžbama koje ima Uljanik, Kučan je rekao da kada bi zbrojili sva hrvatska brodogradilišta, ona imaju narudžaba za jedno normalno brodogradilište, dodavši da Uljanik ipak ima nešto više narudžaba od 3. maja.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kučan je rekao da 3. maj ove godine neće biti u mogućnosti isplatiti božićnice iako su predviđene kolektivnim ugovorom.

19. travanj 2024 21:43