Poslovna scena
StoryEditor

Svaka treća obiteljska tvrtka razmatra stratešku promjenu

15. Rujan 2015.

Svaki treći vlasnik obiteljskog poduzeća u Hrvatskoj planira napraviti neku stratešku promjenu u sljedećih godinu dana. Četvrtina njih trenutno razmatra kako bi u narednih godinu dana napravilo prijenos upravljanja poduzećem na sljedeću generaciju, a isto toliko njih razmatra i opciju prodaje poduzeća.

Ovo je samo jedan od iznimno zanimljivih podataka do kojih je došla konzultantska kuća KPMG istražujući izazove s kojima se suočavaju obiteljska poduzeća. Istraživanje, koje je u Hrvatskoj provedeno prvi put ove godine, napravljeno je u suradnji s federacijom Europskih obiteljskih poduzeća (EOP) i sastavni je dio brošure pod nazivom ‘Europski barometar obiteljskih poduzeća‘, koja je danas predstavljena u KPMG-u. Ukupno je istraživanje obuhvatilo preko 1.400 obiteljskih tvrtki iz 25 europskih zemalja, pri čemu je hrvatskih ispitanika bilo pedesetak. Među njima su bili i neki od članova ove godine pokrenutog Liderovog Kluba obiteljskih tvrtki, kao što su Orbico i Tim-kabel.

Općenito gledajući, razlike u stavovima obiteljskih poduzeća u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama u prvom redu proizlaze, kako su pojasnili prezentatori brošure Zoran Zemlić (direktor KPMG savjetovanja), Daniel Radić (stariji partner u KPMG Croatia ) i Goran Horvat (partner u KPMG Croatia), na odgovore na pitanja koja se mogu povezati s krizom u hrvatskom gospodarstvu. Tako , primjerice, 75 posto europskih a 62 posto hrvatskih obiteljskih poduzeća ima pozitivan pogled na budućnost poslovanja. Zanimljivo je pritom da više europskih (osam posto) nego hrvatskih (šest posto) obiteljskih tvrtki ima negativan pogled na svoje poslovanje u narednih godinu dana. Najveća je razlika između hrvatskih i europskih obiteljskih tvrtki pitanje glavnih problema s kojima su trenutno suočeni: 47 posto hrvatskih tvrtki (osam posto europskih) muči rast režijskih troškova; također 47 posto hrvatskih tvrtki (32 posto europskih) zabrinuto je zbog pada profitabilnosti i tome slično.

No, golema je razlika između europskih i hrvatskih obiteljskih poduzeća još i po pitanjima angažmana vanjskih rukovoditelja u tvrtki. Iako čak 95 posto hrvatskih ispitanika izjavljuje da se slaže s tim da rukovoditelji koji nisu članovi obitelji donose korist obiteljskom poduzeću, trenutno samo 22 posto hrvatskih ispitanika (naspram 76 posto europskih) ima direktora koji nije član obitelji.

26. travanj 2024 21:25