Poslovna scena
StoryEditor

Svatko bi morao naučiti bar još jedan europski jezik

05. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatski jezik uskoro će postati službeni jezik Europske unije, stoga je 26. rujna i u Hrvatskoj obilježen Europski dan jezika. Taj dan zamišljen je kao prezentacija cijele Europe u drukčijem svjetlu i jezik je iskorišten kao sredstvo spajanja, tolerancije i multikulturalnosti.

Europski dan jezika temelji se na inicijativi Vijeća Europe i obilježava od 2001., koja je odlukom Europske unije i Vijeća proglašena Europskom godinom jezika. U više od deset godina koliko se obilježava Dan jezika svake godine privlači zanimanje sve višeljudi. Europska unija ima 23 službena jezika, 60-ak regionalnih i manjinskih jezika (kao što su katalonski i velški) te više od 175 imigrantskih jezika. Cilj je inicijative Vijeća Europe zaštititi tu raznolikost i poticati sve građane Unije da uza svoj jezik nauče bar još jedan europski jezik. To olakšava život i rad u inozemstvu te svakako olakšava interakciju i poboljšava odnose susjednih zajednica.

Razumijevanje i tolerancija O tome govore i deklarirani glavni ciljevi proslave Europskog dana jezika: upozoriti građanstvo na važnost učenja jezika i poticati učenje više jezika da bi se povećala višejezičnost i razumijevanje različitih kultura, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe te poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje.Europska unija aktivno potiče nastavu i učenje stranih jezika kako bi građanima pomogla da što lakše i bolje komuniciraju i razumiju jedni druge. Višejezičnost, kao sastavni dio društva, pomaže Europskoj uniji u mirnom suživotu ljudi iz različitih dvojezičnih zajednica. Učenje jezika također nas potiče da postanemo otvoreniji i tolerantniji prema drugim kulturama, što je itekako važno u slučaju Unije, koja se sastoji od jezično, kulturno i povijesno različitih naroda. Samo poštovanjem različitosti Europa može imati zdravu budućnost.

Počinje se od vrtića Najpoznatiji program EU koji, među ostalim, neposredno potiče i učenje europskih jezika jest Erasmus, koji omogućuje studiranje u inozemstvu za više od 230.000 mladih svake godine. Europska unija potroši otprilikemilijardu eura na godinu na taj i druge programe Unije koji njezinim građanima omogućuje da se odvaže na stručno osposobljavanje i usavršavanje u inozemstvu te volonterstvo. Od 2014. do 2020. želi se omogućiti dvostruko većem broju više mladih takav program usavršavanja, no o tom prijedlogu Europske komisije upravo se raspravlja s članovima Europskog parlamenta i ministrima iz 27 zemalja EU. Unijini čelnici žele da djeca od najranije dobi uz materinski jezik uče još najmanje dva. Hrvatska se, uz ostale odrednice u školstvu, polako priprema i za to, pa se već u predškolskim programima djeca mogu odlučiti za učenje stranog jezika.

Od 2014. do 2020. Europska komisija predlaže program za gotovo pola milijuna mladih koji bi se obrazovali i usavršavali u inozemstvu

24. travanj 2024 10:35