Poslovna scena
StoryEditor

Sve više žena u ICT-u, sektoru kojem će do 2020. nedostajati 19.000 zaposlenika

23. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Sektor koji se digitalizacijom širi, zapošljava sve više žena. Zašto se žene odlučuju za karijeru u ICT-u, s kakvim se problemima susreću te kakav je položaj žena koje tu karijeru grade u Hrvatskoj, bile su samo neke od tema panela „Djevojke i žene u hrvatskom ICT sektoru – obje strane medalje“.

Događaj je organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) s ciljem doprinosa promjeni percepcije, promoviranja važnost ravnopravnog sudjelovanja žena u informacijsko-komunikacijskom sektoru te poticanja aktivnosti usmjerenih popularizaciji zapošljavanja većeg broja žena u ovom propulzivnom sektoru hrvatskog gospodarstva.

Skup se odvijao u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računalstva koji je jedan od partnera projekta zajedno s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla kojim se obilježio Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubišić iznijela je podatak kako je danas u hrvatskom području tehničkih znanosti smjera statistike 72 posto žena, računalstvu 15 posto, a u inženjerstvu 19 posto žena.

Profesorica elektrotehnike i računalstva Mirta Baranović proučavanjem je zaključila kako je brojka od tri do 10 posto žena koje su diplomirale FER 50-ih godina povećan na čak 19 posto. Došla je do informacija kako djevojke koje studiraju FER završavaju fakultet prije svojih muških kolega i imaju bolje ocjene. Kao razlog tome navodi motiviranost djevojaka koje se na fakultet nisu došle „tražiti“ već točno znaju što tamo žele.

Vedrana Miholić iz CROZ-a i Programerka prenijela je svoja iskustva u kojima je zahvaljujući svojoj majci Jadranki Dugadžić, prvoj programerki u Hrvatskoj, i drugim moćnim ženama dobila inspiraciju da nađe svoje mjesto u svijetu tehnologija.

- Mnogi muški kolege su me podupirali u mom radu i zaista sam im zahvalna. Od njih nisam doživjela nikakvu vrstu diskriminacije.

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle, uputila je na važnost obrazovanja. Ona kaže kako su za taj sektor, koji se sve više širi, bitna rana usmjeravanja djece i obuke u organizaciji firmi koje si time olakšavaju traženje i izgradnju novih zaposlenika.

- Posao nije kao škola u kojem trebaš odraditi zadatak i zbog toga bivaš nagrađen. Potrebno je raditi više da bi uspio. Nova situacija omogućava lakše usklađivanje privatnog i poslovno života, čak i u većim korporacijama. Ako niste zadovoljni time, uvijek možete pokrenuti nešto svoje, poručila je Ivana Matić iz Women in Adria.

Rad na sebi i vlastito usmjeravanje za Tanju Pušelj Ostroški iz IN2 bili su glavni pokretači uspjeha. Ona vjeruje kako se je potrebno snaći i pronaći mjesto za sebe.

Jedan od zanimljivih podataka je činjenica da će do 2020. u IT-u manjkati čak 19000 zaposlenika. Mogućnost putovanja i rada vani nudi brojne mogućnosti. Prema istraživanju koje je objavio Harvard, potreba za usklađivanjem jedna je od tri razloga zašto žene odlaze iz IT sektora. Ovakva situacija bi im trebala olakšati situaciju. Druge prepreke, pokazalo je istraživanje, su kulturološki stereotipi i dominantnost muškog sektora.

- Ovo je jedan predivan posao kojem manjka ženske kreativnosti. Digitalno doba pruža mnogo mogućnosti za inovativnost kojih prije nije bilo. To svakako treba iskoristiti, a za sve koji se u to upuste samo je nebo granica, zaključila je Mirta Baranović.

08. svibanj 2024 04:26