Poslovna scena
StoryEditor

Tankerska će od nove tvrtke kćeri tražiti maksimiranje zarade

29. Siječanj 2015.

Tankerska plovidba, zadarska brodarska tvrtka, lani je povukla dionice sa Zagrebačke burze, sada se na nju vraća posredno - inicijalnom javnom ponudom (IPO) dionica tvrtke kćeri Tankerska Next Generation (TNG). Sudeći po prvom danu, IPO bi mogao biti uspješan.

Upis će potrajati do 5. veljače, a prva trgovina TNG-ovim dionicama na Zagrebačkoj burzi očekuje se 10. veljače. Aranžer izdanja investicijsko je društvo InterCapital vrijednosni papiri. Tankerska Next Generation javnom ponudom želi prikupiti 40 milijuna dolara novoga kapitala i svoje dionice uvrstiti u najvišu kotaciju Zagrebačke burze. Kapital prikupljen prodajom 3,6 milijuna ponuđenih dionica bit će uložen u kupnju novih brodova. IPO će se smatrati uspjelim ponude li ulagači kupiti najmanje 1,5 milijuna dionica. Očekuju se ponude od 64 do 77 kuna po dionici, od mirovinskih i investicijskih fondova, ali i od malih ulagača. Za građane je minimalna ponuda od 1000 kuna, a investitori s više od 400 tisuća kuna u kategoriji su velikih ulagača koji će moći utjecati na cijenu dionica.

Nakon IPO-a Tankerska plovidba kao osnivač TNG-a namjerava zadržati vlasnički udjel od najmanje 51 posto, što će se provesti upisivanjem novih dionica u vrijednosti ponude. U Tankerskoj, najvećemu hrvatskom brodaru, to smatraju velikim iskorakom u svojoj povijesti i vjeruju da su dobro procijenili okolnosti na tržištu za taj potez. Brodarsko je tržište nakon izazova globalne gospodarske krize na početku novoga uzlaznog ciklusa, posebno kad je riječ o prijevozu naftnih prerađevina, trgovina kojima za razliku od sirove nafte bilježi pristojne stope rasta. Trenutačne su procjene za rast trgovine u 2014. godini 3,2 posto za naftne prerađevine, nula za sirovu naftu i 4,4 posto za kemikalije. TNG je osnovan u kolovozu prošle godine i usredotočen je isključivo na produkt-tankere, odnosno brodove koji prevoze naftne prerađevine. O tome strateškom potezu, ali i o poslovanju Tankerske, za Lider govori Mario Pavić, predsjednik Uprave tog brodara.

• Prvog dana inicijalne javne ponude dionica Tankerske Next Generationa svjedočili smo prilično velikom zanimanju ulagača. Od kojih skupina investitora očekujete najveći interes i zbog čega?

- Dok traje ponuda, ne možemo iznositi podatke o zanimanju, ali mediji su već prenijeli da se prvog dana upisa na nekim upisnim mjestima stvarao red. U razdoblju u kojem smo predstavljali ponudu povratna informacija bila je izrazito pozitivna, što će se, nadamo se, pretočiti u dovoljan broj ponuda. Najveće zanimanje očekujemo od institucionalnih ulagača, mirovinskih i investicijskih te regionalnih fondova, a isto tako očekujemo zanimanje dijela međunarodnih fondova koji ulažu u brodarstvo. Također očekujemo da znatan broj onih koji su zadržali dionice Tankerske plovidbe nakon povlačenja s burze sada iskoristi povoljan omjer za njihovu zamjenu. Predvidjeli smo i da se desetak posto dionica TNG-a dodijeli novim malim ulagačima, ljudima koji žele ulagati u hrvatsku tvrtku koja nimalo ne ovisi o stanju domaćega gospodarstva i sve svoje prihode ostvaruje u svijetu. 

• Koliki interes očekujete od dioničara Tankerske plovidbe, koji mogu zamijeniti dionice u omjeru jedan prema osam? Neki mali dioničari smatraju da je taj omjer nepovoljan.

- Očekujemo izrazit interes sadašnjih dioničara, a mislimo da je omjer zamjene povoljan. Naime, premija će biti najmanje 60 posto na prosječnu cijenu dionice na trgovinskoj platformi iz razdoblja prije nego što smo najavili ponudu za TNG i mogućnost zamjene, ako gledamo samo donji prag očekivanih ponuda prema svojemu javnom pozivu.

• Zašto je trebalo izdvojiti segment produkt-tankera za prijevoz naftnih derivata u zasebnu tvrtku umjesto npr. dokapitalizirati Tankersku?

- Segment produkt-tankera izdvojili smo u zasebnu tvrtku kako bismo investitorima ponudili jedinstvenu platformu za ulaganje u fokusirani segment poslovanja te uz umjereno zaduživanje pravodobno širili flotu. Takvom praksom služe se i najveće svjetske brodarske tvrtke. Zbog svoje specifične vlasničke strukture, u kojoj je većinski vlasnik zaklada u korist zaposlenika, takvo što nije bilo izvedivo Tankerskoj plovidbi, stoga smo osnovali društvo kćer u kojem ćemo zadržati većinsko vlasništvo. Obvezali smo se da TNG-u nećemo konkurirati, a maksimalno ćemo mu operativno pomagati. Istodobno ćemo od društva očekivati isto što i ostali dioničari, najveći mogući povrat ulaganja isplatom dividende i rastom cijene dionice. Hrvatski se brodari iz raznih razloga često nisu odlučivali posve racionalno postupati s imovinom, odnosno prodavati brodove kad najviše vrijede, a onda ih kupovati kad su najjeftiniji. TNG će nam omogućiti upravo takvu fleksibilnost jer će imati najmanje svojih zaposlenika, odnosno sve će biti podređeno najvećoj zaradi dioničara, među kojima ćemo najveći biti mi.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Lidera.

22. travanj 2024 03:15