Poslovna scena
StoryEditor

Tankerska Next Generation na IPO-u želi prikupiti 40 milijuna dolara

21. Siječanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

Danas je u Zagrebu predstavljena inicijalna javna ponuda dionica (IPO) brodarske tvrtke Tankerska Next Generation (TNG), tvrtke kćeri najvećeg hrvatskog brodara Tankerske plovidbe iz Zadra. IPO kojim žele prikupiti 40 milijuna dolara su novinarima i potencijalnim ulagačima predstavili predsjednik uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić, direktor TNG-a John Karavanić i financijski direktor Tankerske plovidbe Nikola Košćica.

Karavanić je objasnio kako će fokus TNG-a biti na tzv. asset play-u, odnosno pravovremenoj i povoljnoj kupnji/prodaji brodova te zapošljavanju flote kroz pretežito dugoročne ugovore. Istaknuo je kako je trenutna cijena brodova još uvijek 45 posto niža u odnosu na predkrizna vremena i da je sad pravo vrijeme za nabavu. TNG planira trenutnu flotu od dva broda proširiti na šest, a jedan tanker je već u izgradnji u Koreji.

- Cijena dnevnog najma broda je također 50 posto ispod maksimalne razine, potražnja za naftom raste 5 posto godišnje, a industrija transporta nafte po stopi od nekih 4 posto, sve su to prilike za rast i razvoj – kazao je Karavanić, dodavši kako sto posto prihoda ostvaruju u inozemstvu, u dolarima, tako da su relativno dobro zaštićeni od valutne volatilnosti. Naglasio je kako je sve prisutniji trend seljenja rafinerija na istok prilika čime se mijenjaju uobičajene brodarske rute, postaju sve duže i tako stvaraju priliku za sigurniju zaradu.

Struktura troškova TNG-a je 10 posto ispod prosječne industrijske razine, a tržišnu poziciju će jačati oslanjajući se na tradiciju i kontakte Tankerske plovidbe.

Brodarsko tržište se oporavlja i na početku je uzlaznog ciklusa, naročito po pitanju transporta nafte. To znači da se brodarima sa kvalitetnom flotom i upravljanjem nudi prilika za stabilnu zaradu na duži rok – izjavio je Pavić uz napomenu da na IPO-u planiraju ponuditi 3,6 milijuna dionica TNG-a na prodaju, a smatrat će ga uspješnim ako ulagači kupe najmanje 1,5 milijuna dionica. Očekuju se ponude od 64 do 77 dolara po dionici s tim da će Tankerska plovidba kao osnivač zadržati 51 posto vlasničkog udjela u TNG-u.

Košćic je objasnio kako će burzovna kotacija i novi kapital omogućiti TNG-u povoljnije financiranje kod svjetskih banaka. Istaknuo je kako je na bazi rezultata za 2014. povrat na kapital TNG-a iznosio 4,8 posto, a zarada po dionici 3,2 kune. Uz prognozirano povećanje vozarina od 1250 dolara te brojke bi rasle na 8,3 posto (ROE), odnosno 5,5 kuna zarade po dionici.

TNG je osnovan u kolovozu 2014., a ima kapital od 255 milijuna kuna. Javna ponuda dionica započinje 26. siječnja i traje do 5. veljače, aranžer izdanja je investicijsko društvo Interkapital, a dionice će se moći kupovati preko njih i Raiffeisen banke.

19. travanj 2024 02:08