Poslovna scena
StoryEditor

Targetiramo više meta u prehrani i farmaceutici na različitim tržištima

27. Lipanj 2013.

Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke i bivši SDP-ov gradonačelnik Koprivnice, nakon godinu i pol dana na čelu Podravke u intervjuu Lideru govori o razlozima za donošenje aktualnih odluka, njihovim dosezima te budućnosti kompanije.

• Označavaju li odluke koje su donesene na zadnjoj dioničarskoj skupštini početak nove Podravkine faze? - Trebalo je čekati 20 godina da bi se dogodile neke statusne promjene. Jedna od takvih promjena je da su svi dioničari ravnopravni. Dosad je država bila povlašteni dioničar, a na ovaj je način otklonjen politički utjecaj na donošenje odluka. Osim toga sada imamo i stabilan Nadzorni odbor, koji se može posvetiti donošenju odluka u interesu društva. Takva stabilnost otvara nam prostor za snažan iskorak i donošenje odluka koje se ranije nisu mogle ili htjele donositi, primjerice o deinvestiranju tri proizvodna segmenta koja smo najavili. Ovo jest točka preokreta i sada su stvorene sve pretpostavke da napravimo iskorak u efikasnosti, fokusiranju, daljnjoj internacionalizaciji i rastu.

Mršić je s Liderom razgovarao i o dokapitalizaciji koja se očekuje te na koji će se način provesti. - Skupština je delegirala donošenje odluka o dokapitalizaciji na Upravu, čime su dioničari iskazali povjerenje Upravi i NO-u da između dvije dioničarske skupštine mogu donijeti takvu odluku. Očekuje se da takav potez donese veći povrat na kapital i brži anorganski rast nego što Podravka danas čini sama. Kada će se to dogoditi ovisi o više faktora - odgovorio je Mršić rekavši kako u ovom trenutku targetiraju više meta u prehrani i farmaceutici na različitim tržištima.

25. travanj 2024 07:22