Poslovna scena
StoryEditor

Tedeschi bježi u proizvodnju, a Todorić je sve jači u distribuciji

11. Rujan 2013.

Da nema Konzuma, teško bi danas bilo podvući jasnu crtu između strategija Agrokora i Atlantic Grupe. Atlanticu, koji je ‘odrastao‘ na temeljima distribucije, danas skoro dvije trećine portfelja čini proizvodnja, a Agrokor se sve više širi u distribuciju i to ne samo kroz Velpro i Tisak, već i tvrtke poput Zvijezde i Jamnice.

Čini se da najveća dva trgovačka igrača jedan drugome ne ostavljaju mnogo prostora. Najveći poraz u zadnjih nekoliko godina Atlantic je doživio kada mu je Jamnica preuzela zastupstvo za Red Bull, a uskoro bi, prema nekim najavama, mogao izgubiti i Durex, koji bi se u Hrvatskoj distribuirao direktno iz Mađarske. Od ove godine Agrokorove tvrtke distribuiraju proizvode Perutnine-Ptuj, a nedavno je i Zvijezda potpisala partnerski ugovor s belgijskim proizvođačem čokolade Callebautom, za distribuciju njihovih proizvoda.

Nakon što je EU postao otvoreno tržište, uloga distributera jakih brendova i proizvoda mijenja se. Prema podacima stručnjaka, strane tvrtke su na području Hrvatske i Slovenije u prvih šest mjeseci zabilježile 10 posto manju realizaciju u prometu nego lani, a cijelo tržište distribucije zadnjih je go-dina palo za 10-ak posto, ovisno o pojedinoj kategoriji proizvoda. Sve više stranih tvrtki oslanja se u Hrvatskoj na svoju prodajnu silu, a hrvatskim tvrtkama koriste se kao logističkim partnerima.

Nestlé, primjerice, i dalje surađuje s hrvatskim distributerima, ali je odlučio formirati svoju prodajnu organizaciju od 300-tinjak ljudi u Hrvatskoj, od kuda pokriva tržište Jugoistočne Europe. Radi uklanjanja carinskih barijera njemački proizvođač bombona Werthers, čokolada Merci i Toffifee, tvrtka Storck, također je prije dvije godine otvorila tvrtku u Hrvatskoj, a logistiku joj radi Koestlin. Dolaskom u Hrvatsku, Storck je u ozbiljne probleme bacio dotadašnjeg distributera, tvrtku Dupin, kojem je taj brend činio glavninu prometa. Urša Fečur, direktorica Storcka, osim nepostojanja carinskih barijera, kao razloge osnivanja samostalne tvrtke istaknula i bolju kontrolu nad prodajom i cijenom proizvoda.

- Danas jeftini trgovački lanci vrlo uspješno konkuriraju proizvođačima poznatih brendova pa cije-ne i marže trgovaca moramo imati pod kontrolom. Hrvatsko nam je tržište u porastu i na njemu ostvarujemo veću suradnju s međunarodnim kupcima, za razliku od slovenskog, gdje su, u kategoriji slatkiša, brendovi trgovačkih lanaca preuzeli 40 posto tržišta - kaže Fečur.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Lidera.

18. travanj 2024 11:00