Poslovna scena
StoryEditor

Tehnici gubitak porastao s 8,2 na 15,6 milijuna kuna

31. Listopad 2013.

Građevinska tvrtka Tehnika i njena povezana društva u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarili gubitak u iznosu od 15,6 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak iznosio 8,2 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća Tehnike objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Po tim podacima, ukupni su prihodi Tehnike ostvareni u iznosu od 649,4 milijun kuna, što je za 1,8 posto više nego u prvih devet mjeseci lani, ali i 14,8 posto manje od plana.

Ukupni su pak rashodi rasli brže, za 2,9 posto i iznosili su 665 milijuna kuna.

Uprava navodi kako je u prvih devet mjeseci ostvaren gubitak od 15,6 milijuna kuna, dok je plan bio dobit od 7,69 milijuna kuna.

Objašnjavaju kako je za devet mjeseci ove godine došlo do podbačaja plana zbog nedostatka ugovorenih radova i zbog loših vremenskih prilika u siječnju i veljači, a na ostvareni rezultat poslovanja negativno su utjecali i slabija prodaja stanova te pad cijena (marže) u građevinskoj djelatnosti.

Po podacima od 22. listopada, Tehnika je imala ugovoreno 104,16 posto planirane realizacije, dok je za 2014. ugovoreno 332 milijuna kuna prelaznih radova, a za 2015. još 142 milijuna kuna.

"Iz naprijed navedenog situacija se ne čini tako loša kako pokazuje rezultat poslovanja, ali nažalost zbog nedostatka i niskih cijena ugovorenih građevinskih radova ostvaren je negativan rezultat poslovanja", objašnjava Uprava Tehnike.

Dodaju i kako su još uvijek opterećeni nizom problema i negativnih faktora koji će još dugo utjecati na poslovanje u idućim razdobljima.

To su prije svega niska razina investicijskih aktivnosti u Hrvatskoj, što za posljedicu ima nedostatak posla i niske cijene građevinskih usluga, zatim problem smanjene prodaje stanova te pogoršanje likvidnosti.

Podaci iz financijskog izvješća za matičnu kompaniju, Tehnika d.d. pokazuju da je ta tvrtka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak u iznosu od 15,9 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani gubitak iznosio 3,3 milijuna kuna.

03. svibanj 2024 22:37