Poslovna scena
StoryEditor

Tehnika u gubitku 13 milijuna kuna

27. Srpanj 2013.

Građevinska tvrtka Tehnika i njena povezana društva u prvom su polugodištu ove godine ostvarili gubitak u iznosu od 13,04 milijuna kuna, što je što je znatno više od 6,2 milijuna kuna gubitka iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća Tehnike objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Po tim podacima, ukupni su prihodi ostvareni u iznosu od 439,1 milijun kuna, što je za 4,6 posto više nego u prvom polugodištu lani, ali i 15,3 posto manje od plana.

Ukupni su pak rashodi rasli brže, za 6,1 posto i iznosili su 452,2 milijuna kuna, a kako se navodi u obrazloženju najveće je povećanje troškova evidentirano na poziciji ostalih vanjskih troškova, za 35,3 milijuna kuna.

Uprava u bilješkama navodi kako je u prvih šest mjeseci ostvaren gubitak od 13 milijuna kuna, dok je plan bio dobit od 2,2 milijuna kuna.

Objašnjavaju kako su smanjenje realizacije i veći gubitak posljedica nepovoljnih vremenskih prilika u siječnju i veljači 2013. te nedostatka investicijskih radova i neadekvatne popunjenosti proizvodnih kapaciteta, a negativno su utjecali i slabija prodaja stanova u tržišnoj izgradnji te pad cijena (marže) u građevinskoj djelatnosti.

Po podacima od 18. srpnja, Tehnika je imala ugovoreno 92,3 posto planirane realizacije, a s poslovima koji su pred ugovoranjem popunjenost kapaciteta bi bila 103 posto u odnosu na plan.

"Iz naprijed navedenog situacija se ne čini tako loša kako pokazuje rezultat poslovanja, ali nažalost zbog nedostatka i niskih cijena ugovorenih građevinskih radova za prvo polugodište ostvaren je negativan rezultat poslovanja. Nažalost situacija s ugovorenim čistim građevinskim radovima u drugoj polvoici 2013. godine još je nepovoljnija jer se većina ugovorenih radova odnosi na obrtničke radove, zbog čega proizvodni kapaciteti ostaju neuposleni uz sve konzekvence koje iz toga proizlaze (ostaju nepokriveni fiksni troškovi plaća zaposlenika i amortizacija opreme", objašnjava Uprava Tehnike.

No, u toj se kompaniji nadaju da će se ulaskom Hrvatske u EU od 1. srpnja 2013. nešto promijeniti na bolje "jer sadašnje stanje gospodarstva Hrvatske i njegove tendencije i kretnja ne nude previše optimizma, pogotovo ne u graditeljstvu zbog permanentnog smanjenja investicija".

Podaci iz financijskog izvješća za matičnu kompaniju, Tehnika d.d. pokazuju da je ta tvrtka u prvom polugodištu ostvarila gubitak u iznosu od 13,67 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani gubitak iznosio 3,9 milijuna kuna,

Tehnika je u prvom polugodištu ostvarila ukupni prihod 427,5 milijuna una i u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli su za 4,11 posto, dok su istodobno ukupni rashodi rasli brže, za 6,4 posto, na 441,2 milijuna kuna.

03. svibanj 2024 21:41