Poslovna scena
StoryEditor

Tehnika završila s dobiti

14. Veljača 2013.

Zagrebačka građevinska tvrtka Tehnika prošlu je godinu završila s neto dobiti od 4,66 milijuna kuna, dok je dobit na razini grupe Tehnika, koju čini još deset povezanih društava, iznosila 1,26 milijuna kuna, stoji u nerevidiranom konsolidiranom izvješću Tehnike objavljenom danas na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihod Grupe Tehnika u 2012. iznosio je 849 milijuna kuna ili 112,5 milijuna eura, što je za 5 posto više od prihoda iz 2011. godine, ali i 23,3 posto manje u odnosu na planirane prihode u prošloj godini.

Matično društvo Tehnika d.d. u ukupnom prihodu sudjeluje s 809 milijuna kuna, a riječ je o prihodima ostvarenima tuzmenim poslovanjem. Po visini ostvarenih prihoda slijede tvrtke kćeri Triticum d.o.o iz Zagreba, s 9,3 milijuna kuna te radna jedinica Alžir, s 9,6 milijuna kuna prihoda.

Glavninu ukupnih prihoda čine poslovni prihodi, u iznosu od 793,4 milijuna kuna, u čemu većinu, od 604,3 milijuna kuna, čine prihodi od poznatnog investitora, dok je od prodaje stanova (tržišna izgradnja) ostvareno 34,2 milijuna kuna prihoda.

Ukupni rashodi Grupe Tehnika lani su pak iznosili 846,7 milijuna kuna i povećani su prema godini ranije za 5 posto, odnosno gotovo jednako kao i ukupni prihodi Grupe.

Na ukupnu neto dobit Grupe, u iznos od 1,26 milijuna kuna, najveći pozitivan utjecaj je imalo poslovanje Tehnike d.d., koja je 2012. završila s dobiti od 4,6 milijuna kuna, dok je najveći negativan utjecaj imalo poslovanje tvrtke Tehnika projektiranje d.o.o., čiji je gubitak na kraju godine iznosio gotovo 3 milijuna kuna.

Iako je lanjska dobit Grupe Tehnika u odnosu na prethodnu godinu povećana za više od 40 posto, u izvješću se navodi da je bitno manja od planiranih 12 milijuna kuna. Osnovni razlog neostvarivanja plana "leži prvenstveno u nedovoljnoj popunjenosti kapaciteta, smanjenju marži za radove po ugovorima za poznatog investitora i smanjenju prodaje te cijene stanova", navodi se u izvješću.

Kao najveći problem u poslovanju u 2012. iz Tehnike naglašavaju nedostatak ponude investicijskih radova. Podsjećaju i da je početkom prošle godine došlo do raskida nekoliko ugovorenih i započetih ugovora zbog financijskih problema investitora, poput radova na projektima Supernova Buzin, PG Vesna Zagreb i Vrbani centar Zagreb.

Za ovu je godinu pak ugovoreno 77,20 posto planirane realizacije, a s poslovima koji su pred ugovaranjem popunjenost kapaciteta bi bila 97,54 posto u odnosu na plan, uz 104 milijuna kuna prelaznih radova za 2013. i 2014 godinu, zaključuje se u izvješću Tehnike.

06. svibanj 2024 11:28