Poslovna scena
StoryEditor

Tek svaka treća tvrtka poreznicima otkrila svoje dužnike

11. Rujan 2016.

Porezna uprava je dobila podatke od 147.151 poduzetnika o tome tko im do kraja kolovoza nije platio isporuku njihove robe ili usluge. Iako je ta obveza prolongirana do 1. rujna do kada sve tvrtke moraju putem obrasca OPZ-STAT1 slati podatke PU-u tko im sve i koliko duguje (raniji je rok bio 20. veljače 2016. za prvo od četiri godišnja slanja obrazaca), očito je tek nešto više od trećine svih registriranih tvrtki u Hrvatskoj poštovalo tu obvezu.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku lani je u Hrvatskoj bilo registrirana 391 tisuća tvrtki i obrta i sigurno je da se nisu dogodile neke veće promjene u prvih devet mjeseci ove godine. To pak znači da je obvezu prijave dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja poštovalo 37 posto tvrtki i obrta.

Razlog tome je stvarno stanje na terenu, rekli bismo, jer kad je uvedena ta obveza za poduzeća, odmah se posumnjalo da će je moći u potpunosti ispuniti. Problem je u tome što često imamo situaciju da velika poduzeća, primjerice, trgovački lanci, duguju malim poduzećima. Ta mala poduzeća najčešće ovise o svojim velikim poslovnim partnerima, pa iako se vrlo često mali ljute na njih zbog neplaćanja, ne usuđuju se o tome javno progovoriti. Početkom godine u Lideru smo pisali o toj temi i tada smo prognozirali da će mnoga poduzeća radije riskirati kršenje propisa nego zamjeranje velikima i, nažalost, barem prema ovim brojkama koje su nam poslali iz PU-a, prognoze su se obistinile.

Inače, tu je obvezu država unijela kako bi efikasnije naplaćivala PDV. Naime, PDV u državni proračun uplaćuje tvrtka koja je isporučila fakturu samo ako je uspjela naplatiti svoja potraživanja ili ako ima novca na računu da plati bez obzira je li naplatila potraživanja. No ako nema novca na računu, onda će država na temelju podataka koje dobiva putem spomenutog obrasca PDV naplatiti direktno od dužnika. Zato je državi itekako stalo da joj tvrtke cinkaju svoje dužnike. Koliko je pak ukupno dužnika prijavljeno i koliki je njihov ukupni dug dobavljačima te koliko će od toga država uspjeti naplatiti PDV-a, u Poreznoj upravi, kojoj je na čelu Zdravko Zrinušić, nisu mogli reći. Poručili su samo da trenutačno provode analize podataka iz zaprimljenih obrazaca te da će o tome javnost biti pravodobno informirana.

20. travanj 2024 01:09