Poslovna scena
StoryEditor

Teleoperateri u strahu za rezultate, ali snizit će cijene

18. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Odluka Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) o smanjivanju veleprodajne cijene mobilnih razgovora zasigurno će negativno utjecati na poslovanje najvećih telekomunikacijskih operatera u Hrvatskoj, no oni tu će odluku ispoštovati.

HAKOM je donio odluku da vodeće telekomunikacijske tvrtke u Hrvatskoj do 1. siječnja 2015. godine smanje veleprodajnu cijenu mobilnih razgovora u tri navrata.

Naime, radi usklađivanja s EU propisima, HAKOM je na svojoj sjednici 10. lipnja donio odluku da će veleprodajna cijena mobilnih razgovora HT-a, Vipneta i Tele 2 sa 19,5 lipa po minuti 1. srpnja ove godine pasti na 19,3 lipe po minuti, od 1. siječnja 2014. godine na 12,8 lipa po minuti, te od 1. siječnja 2015. na 6,3 lipa po minuti.

-Iako je riječ o Odluci koja će se zasigurno negativno odraziti na naše poslovanje, mi je razumijemo te ćemo je u potpunosti i u zadanim rokovima poštivati- odgovorili su iz HT-a na upit Hine.

Iz Vipneta podsjećaju da ova odluka dolazi istodobno kad i nova regulacija roaminga.

-Ova će odluka imati negativan utjecaj na naše poslovanje, dolazi istovremeno kad i nova roaming regulacija, ali je očekivana zbog ulaska Hrvatske u EU- ističu iz Vipneta u odgovoru na upit.

Podsjetimo, od 1. srpnja u Hrvatskoj će započeti i primjena europske III. Regulacije roaminga slijedom koje će stranci iz zemalja EU-a koji dođu u Hrvatsku, kao i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU-a, za mobilne pozive, SMS-ove i prijenos podataka unutar EU-a plaćati nižu cijenu nego sada.

Prema izračunima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te HAKOM-a, cijene telefonskih odlaznih poziva u roamingu smanjit će se sa 6 do 11 kuna na 1,82 kune (sve su cijene bez PDV-a), a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune. Znatno ‘padaju‘ i cijene SMS poruka u roamingu, s 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka s oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

U obrazloženju svoje odluke o smanjivanju veleprodajnih cijena mobilnih razgovora HAKOM navodi da u Preporuci o regulaciji cijena završavanja (terminacije) poziva iz 2009. godine, Europska komisija preporučuje korištenje modela ‘odozdo prema gore‘ primjenjujući ‘pureLRIC pristup za određivanje cijena usluge završavanja (terminacije) poziva u određenu javnu pokretnu komunikacijsku mrežu. Pritom se troškovi računaju za pokretnu mrežu generičkog operatora s tržišnim udjelom od 20 posto.

HAKOM je u projektu izrade troškovnih modela postupio u skladu s navedenom preporukom Europske komisije te je izračunao troškove pružanja usluge završavanja (terminacije) poziva u određenu javnu pokretnu komunikacijsku mrežu za mrežu generičkog operatora, ali je dodatno izračunao i troškove navedene usluge za mreže HT-a, Vipneta i Tele2, kako bi mogao usporediti troškove mreže generičkog operatora s troškovima postojećih operatora na tržištu.

Podsjećajući da je 29. veljače 2012. godine donio metodologiju izrade i primjene troškovnih modela za nepokretnu i pokretnu mrežu i univerzalnu uslugu, a 10. travnja ove godine i konačnu odluku o troškovima usluge završavanja (terminacije) poziva u pokretne mreže operatora HT, Vipnet i Tele2 te u mrežu generičkog operatora, HAKOM ističe da je na temelju navedenih troškova koji se odnose na mrežu generičkog operatora, odlučio o iznosima cijena usluge kako je navedeno u odluci.

Pritom dodaje i da postupno smanjenje cijena operatorima daje vremena da planiraju smanjenje prihoda i nudi im određenu stabilnost u poslovanju, navodi se između ostaloga u odluci HAKOM-a od 10. lipnja, objavljenoj na njegovim web stranicama.

26. travanj 2024 23:20