Poslovna scena
StoryEditor

Telur za 63 posto TEP-a spreman izdvojiti 3,6 milijuna kuna

13. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Telur je Zagrebačkoj burzi dostavio ponudu za preuzimanje dioničkog društva TEP- Tvornice elektrotehničkih proizvoda koju mi je Hanfa nedavno odobrila.

Telur, na čijem je čelu Alan Bubanović, ima 36,865 posto temeljnog kapitala TEP-a, što je 139.294 dionice ukupne nominalne vrijednosti 27,8 milijuna kuna te želi preuzeti preostalih 238.553 redovnih dionica (63,134 posto temeljnog kapitala). Tvrtka se u ponudi obvezala dioničarima platiti iznos od 15,04 kuna po dionici, odnosno ukupno 3,58 milijuna kuna.

Kako navode, cijena po kojoj su stekli dionice TEP-a u razdoblju od godine dana prije nastanka obveze na objavljivanje ponude za preuzimanje bila je 13,5 kuna po diocni, a ponderirani prosjek svih cijena ostvaren na burzi u zadnja tri mjeseca bio je 15,04 kuna - koliko nude preostalim dioničarima.

Kao osiguranje plaćanja dionica Telur je pribavio bankarsku garanciju RBA na iznos od 3,61 milijun kuna, a ponuda vrijedi 28 dana. Kada je riječ o budućem poslovanju TEP-a, strateški planovi Telura u ovoj će godini biti usmjereni na optimizaciju troškova proizvodnih procesa, ulaganje u modernizaciju proizvodnog programa te marketinško i prodajno restrukturiranje. - Optimizacija troškova proizvodnje izvršit će se kroz reorganizaciju proizvodnih procesa unutar pogona, pravovremenu dostupnost sirovina, smanjenje troška sirovina i proizvodnju većih serija proizvoda - stoji u ponudi za preuzimanje.

Također, Telur kao prioritet vidi programe rasvjete i instalacijskog pribora, a jedan od prioriteta je i povećanje plasmana na inozemna tržišta i to prvenstveno Italije i Engleske. Navodi se kako neće biti negativnog utjecaja na politiku zapošljavanja, a Telur smatra da će novoimenovana uprava koja se sastoji od dva mlada menadžera koji su stekli iskustvo na rukovodećim pozicijama u značajnoj tvrtki iz iste grane djelatnosti kao i TEP, ima potencijal da uz podrušku Telura postavi poslovanje na zdrave osnove.

Prema podacima za prvih devet mjeseci prošle godine TEP je ostvario gubitak od 1,78 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju godinu prije imao dobit od 1,15 milijuna kuna. Ukupni prihodi gotovo su prepolovljeni - sa 15,5 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2011. na 8,6 u istom razdoblju 2012.

19. travanj 2024 15:51