Poslovna scena
StoryEditor

Terrakom - srezali troškove, uložili u infrastrukturu i rasli za 213 posto

11. Lipanj 2016.

Rast od 213 posto poslovni je uspjeh kakav se u Hrvatskoj rijetko viđa. Domaći telekomunikacijski operater Terrakom uspio je baš to – proteklu 2015. godinu zaključio je s ukupnim prihodom od 50,5 milijuna kuna i time ostvario rast od 213 posto u odnosu na godinu prije. Dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,9 milijuna kuna, što je također povećanje od 60 posto u usporedbi s 2014. godinom. Nakon što je tvrtka 2014. godine presložila svoj vlasnički ustroj te umjesto tri jedini direktor postao Igor Tatarević, a IT Jedan, tvrtka čiji je on vlasnik i osnivač, preuzeo Terrakom, počinje njezin uspon.

– Od travnja 2014. direktor sam tvrtke te se od tada koristimo sinergijom između IT-a Jedan i Terrakoma kako bismo se proširili i povećali obujam. Uložili smo mnogo u infrastrukturu, ponajprije u brzinu interneta za rezidencijalne korisnike putem suvremene hibridne kablovske mreže kojom je moguće isporučiti brzinu do 100 megabita – priča Tatarević, čovjek koji stoji iza Terrakomove renesanse.

Znatno povećanje prihoda prije svega rezultat je snažne optimizacije troškova restrukturiranjem i konsolidacijom procesa akvizicije privatnih i poslovnih korisnika, ali i osjetnim unaprjeđenjem kvalitete usluga na vlastitoj optičkoj infrastrukturi. Tomu u prilog govori i činjenica da je potražnja za internetskim paketima na Terrakomovoj mreži u kontinuiranom porastu pa je tako u posljednjih šest mjeseci broj zahtjeva za takvim paketima rastao za više od 70 posto.

Skupe parice

Trenutačno je Terrakom zastupljen u više od 25.000 domaćinstva, zasad isključivo u Zagrebu, Sesvetama i Kutini, premda ne u svim kvartovima. Orijentirani su na naselja u kojima su stambene zgrade, objašnjava Tatarević. Trošak dovođenja optike iznimno je visok te ima smisla samo kada je u naselju mnogo zgrada te operateri Terrakoma mogu razgranati mrežu po stanovima. Za obiteljske kuće u ponudi je ADSL, ali tu kao mali operater moraju surađivati s onim većima što Tatarević vidi kao jednu od prepreka u njihovom budućem  razvoju.

– Ulazimo u centralu kao operateri te u nju postavljamo vlastitu opremu, a od velikog operatera unajmljujemo samo bakrenu paricu. Nažalost, cijena najma te parice je visoka što malim operaterima onemogućuje da ponude povoljnu cijenu ADSL-a. Moram napomenuti i da nam Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti ne pomaže previše – iskreno govori direktor. Problem je i što su te bakrene parice stare su i do 20 godina i sada su već loše kvalitete.

– Jedino je isplativo imati vlastitu infrastrukturu i ulagati u vlastiti razvoj. Mladi smo, nezaduženi telekom koji se širi prije svega vlastitim sredstvima i ulaganjem u vlastitu infrastrukturu. To je jedini način na koji telekomunikacijski operateri mogu uspjeti na hrvatskom tržištu – poručuje Tatarević.

– Sve studije koje nas uspoređuju s ostatkom Europe govore da smo na začelju u brzini interneta. Rumunjska tako primjerice ima prosječnu brzinu od 45 megabita, a mi teoretski svojom vlastitom infrastrukturom možemo doseći brzinu od 100 megabita. Ako bismo u kratkom vremenu htjeli da takva brza internetska veza bude dostupna većini hrvatskog stanovništva, morali bismo se koristiti tuđom infrastrukturom, a to onda bitno poskupljuje naše posovanje i znači višu cijenu za korisnike – dodatno elaborira Tatarević.

Cilj – širenje infrastrukture za 10.000 priključaka

Planovi za budućnost ambiciozni su. Do kraja godine planiraju dodatno proširiti infrastrukturu te samim time broj kućanstava u kojima je dostupna Terrakom optika. Razlog za takav optimizam vide u činjenici da mogući klijenti i nemaju preveliku mogućnost izbora. Operateri koji im mogu konkurirati, poput B.neta, nude gotovo identične usluge (telefoni, internetska televizija), ali po mnogo većim cijenama, dodaje direktor.

Tako paket koji obuhvaća sve tri navedene komponente kod njih stoji 239 kuna. Planiraju uskoro u ponudu pustiti i nekoliko high definition programa.  Sve više se korisnika danas koristi mobilnom telefonijom za pristup internetu, a usluge poput Whatsappa, Skypa i Google hangouta uskoro bi telefonske linije mogle spremiti u ropotarnicu povijesti. Toga su svjesni i u toj brzorastućoj tvrtki.

– Bilo bi lijepo imati i mobilnu telefoniju. Razvili smo aplikaciju Terrakom mobile, ali zasad smo zaustavili njezin razvoj, budući da za njom nije bila prevelika potražnja. Razmišljamo s jednim od većih mobilnih operatera stupiti u partnerski odnos. Danas korisnike najviše zanima da pozivi s mobilne prema fiksnoj mreži budu besplatni i obrnuto te da se svi obračuni nalaze na jednom računu, zajedno s ostalim Terrakomovim uslugama. Cijene bi trebale biti jednake onima na Whatsappu. No naš bi paket i dalje bio koncipiran tako da se temelji na brzom internetu – priča mladi poduzetnik.

Proces naručivanja i brzina isporuke paketa, kao i efikasnost i vrijeme reakcije službe za korisnike često budu odlučujući element koji može odbiti ili privući ciljanoga korisnika. U Terrakomu su mnogo radili na razvoju web-stranice, preko koje zainteresirani mogu prvo provjeriti dostupnost usluge u svome naselju, a zatim je i naručiti.

Vrijeme reakcije odgovornih službi za uspostavu veze u prosjeku je tjedan dana, osim ako je riječ o prijenosu telefonskog broja s drugog operatera, kada zakonski okviri određuju vrijeme uspostavljanja mreže (oko dva tjedna). Danas tvrtka ima 60 zaposlenika, ali njihov broj nije slijedio financijski rast. U Terrakomu su sudeći prema tome zadovoljni ljudstvom koje imaju, a jedine promjene, slično kao i na vrhu hranidbenoj lanca, bile su zamjetne u kadrovskom preslagivanju.

U potrazi za akvizicijom

Rasta broja zaposlenih sigurno će biti u odjelu prodaje, gdje se konstantno raspisuju natječaji, kaže Tatarević. Suradnja s mobilnim operaterima vrlo je vjerojatna u skoroj budućnosti, ali o akviziciji tvrtki koje bi trebale ubrzati razvoj Terrakoma još se samo razmišlja, a tržište se skenira. Tatarević još ne želi otkriti o kome je riječ. Terrakom od prvog dana ima i svoj podatkovni centar, u Radničkoj ulici u Zagrebu.

– Kao telekom imamo iznimno mnogo opreme koja nam je potrebna kako bismo mogli uspješno realizirati sve željene usluge, pa je vlastiti podatkovni centar logički nastavak te priče – objašnjava Tatarević.

Posebno je koristan poslovnim korisnicima, od kojih tvrtka ubire 10 posto svojih prihoda, a čije se mreže nalaze isključivo u Zagrebu na Terrakomovoj vlastitoj infrastrukturi. No, osim problema koji su specifični za djelatnost kojom se bave ne zaobilaze ih ni drugi kronični problemi hrvatskih gospodarstvenika. Tako je (ne)plaćanje računa problem koji ih prati od dana kada su otvorili tvrtku i prvi put nakon pružene usluge krenuli u naplatu. Za rezidencijalne korisnike Tatarević vjeruje da je najčešće riječ o zametnutom računu. Najviše im problema zadaju poslovni korisnici u predstečajnim nagodbama te su konsolidirali svoja poslovanja, a računi su im se našli u otpadnim planovima tih predstečajnih nagodbi.

– Pokušavamo korisnicima izaći u susret koliko je moguće. Tako nekima od njih pružamo priliku da dugove otplate na rate. No imamo slučaj i gdje nam je jedna tvrtka ostala dužna 100.000 kuna, koje vjerojatno nikada nećemo dobiti – zaključuje Igor Tatarević.

25. travanj 2024 18:03