Poslovna scena
StoryEditor

Tesla štedna banka pred promjenom vlasnika

21. Lipanj 2013.

Dioničari Tesla štedne banke koji skupa drže većinski vlasnički udjel odlučili su prodati dionice stranom investitoru, koji je upravo u postupku ishođenja suglasnosti Hrvatske narodne banke, rekao je danas za Hinu predsjednik Uprave Tesla štedne banke Zvonko Agičić.

Agičić kaže da su dioničari na današnjoj glavnoj skupštini upoznati s tijekom postupka prodaje dionica. Naime, kako objašnjava, dva najveća dioničara - Fond za razvoj Srbije s 29,12 posto i Fond za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine s 25,96 posto dionica te banke, već su ranije donijeli odluku o prodaji dionica investitoru iz redova financijskih institucija iz Europske unije.

Agičić kaže da taj investitor, čije ime još ne može otkriti, želi steći kvalificirani to jest većinski vlasnički udjel u Tesla štednoj banci.

Očekuje se da će dokapitalizacijom u dva navrata od po 10 milijuna eura, temeljni kapital banke biti podignut s 37 na 190 milijuna kuna, kaže Agičić.

Dodaje da je investitor od Hrvatske narodne banke zatražio potrebne dozvole za ulazak u Tesla štednu banku.

Agičić nije želio komentirati poziciju sadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Tesla štedne banke, saborskog zastupnika Milorada Pupovca, nakon jučerašnjeg pokretanja postupka za utvrđivanje sukoba interesa pred nadležnim saborskim Povjerenstvom, zbog Pupovčeva istovremenog statusa državnog dužnosnika i predsjednika Nadzornog odbora. Rekao je da članove NO-a postavljaju dioničari te da će tako biti i nakon prodaje dionica i dokapitalizacije.

Glavna skupština Tesla štedne banke danas je prihvatila izvješća Uprave i Nadzornog odbora o poslovanju u 2012. godini te im dala razrješnicu, a dioničari su izviješteni i o tijeku postupka prodaje dionica.

Gubitak Tesla štedne banke, koja u hrvatskom bankarskom sektoru zauzima udjel mjerljiv promilima, prošle je godine iznosio 5,9 milijuna kuna koji se prema odluci skupštine prenosi u iduće razdoblje i pokrit će se iz budućeg poslovanja.

19. svibanj 2024 04:30