Poslovna scena
StoryEditor

Tko najviše zarađuje na marketinškom tržištu?

03. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Top-lista stotinu oglasnih agencija s najvećim prihodima prošle godine, kao i rang-lista marketinških grupa i njezinih članica prema zaradi ostvarenoj u 2014. kiselkasto je gorki bombon iz prilično slatke bombonijere marketinških tema objavljene u godišnjem Liderovu specijalnom izdanju ‘Agencijsko bilo‘.

Popis agencija koje najviše zarađuju na hrvatskom marketinškom tržištu, prema prijavama prihoda samih marketinških grupa, a i prema prvim godišnjim izvještajima o svom poslovanju koje su agencije predale Financijskoj agenciji, mogao bi djelovati i inspirativno. No, kroz 60 stranica tog specijala marketinški su stručnjaci novinarima ispričali (a oni vješto prenijeli) i kakva je budućnost marketinga, kako se kroje marketinški proračuni, koje su najveće grupe na svijetu, a i zašto je, primjerice, ambijentalno oglašavanje umjetnost 21. stoljeća.

‘Agencijsko bilo‘ bavi se i zrelošću, preciznije, drugom mladošću agencija sada kada je sve jasnije kako dominaciju na tržištu preuzima digitalna stvarnost, a i fenomenom srebrne ekonomije. Starci su postali ‘it cure i dečki‘ i milenijcima kad je riječ o reklamnim kampanjama. Dramatično priznanje donosi se i u priči o štosnom marketingu. Umjesto hitom ‘Sexy and I know it‘ američkog dvojca LMFAO koji su u učinkovitoj reklami za tablet Surface otpjevali zaposlenici Microsofta, ‘Agencijsko bilo‘ promiče se i njegovom parafrazom, točnije naslovom teme o štosnom marketingu – Glupi smo i to znamo.

Uz priče o digitalnim i analognim marketinškim trendova, u specijalnom izdanju koje je na tržištu uz Lider od 5. lipnja (3. lipnja u Zagrebu) donose se i iskaznice sa svim važnim podacima o 16 oglasnih agencija, a marketinški stručnjaci u anketi odgovaraju na vruće pitanje: Treba li CMO današnjice biti CEO sutrašnjice. Objavljen je i spojler za oglašivače koji testiraju granicu sadržajnog marketinga i prikrivenog oglašavanja. Više nema isprike da se uz oglas ne objavi natpis ‘Sponzorirano‘ - ako je suditi prema istraživanju o najučinkovitijim oznakama reklama koje je iznjedrio sadržajni marketing.

25. travanj 2024 11:58