Poslovna scena
StoryEditor

Tko poželi biti porezni obveznik, može postati subjekt čije se mišljenje uvažava

09. Srpanj 2015.

Izmjenama Zakona o Poreznoj upravi koje su prihvaćene potkraj 2014. u porezni sustav Hrvatske uvedena je novina o kojoj ni obveznici ni porezna tijela još nemaju dovoljno iskustva.

Riječ je o mogućnosti dodjele posebnog statusa određenom poreznom obvezniku koji pristaje dobrovoljno ispunjavati porezne obveze. Ta je novina dio šireg projekta otvaranja Porezne uprave, radi unapređivanja i izgradnje kvalitetnog odnosa između poreznog tijela i poreznih obveznika. Zakonom o poreznoj upravi određeni su uvjeti koje takav obveznik mora ispunjavati, a Pravilnikom koji je na snazi od 25. lipnja 2015. uređen je postupak odobravanja i ukidanja posebnog statusa poreznom obvezniku koji to zatraži.

Preduvjeti za odluku

Poseban status poreznog obveznika koji dobrovoljno ispunjava porezne obveze dodjeljuje Porezna uprava na inicijativu obveznika koji to zatraži. Porezni obveznik mora ispunjavati nekoliko preduvjeta. Mora se raditi o poduzetniku kojemu je za prethodne tri uzastopne godine izdano revizorsko mišljenje bez rezerve, tj. mišljenje kojim ovlašteni revizor potvrđuje da financijski izvještaji u svim bitnim odrednicama istinito prikazuju rezultat poslovanja, imovinu i obveze poreznog obveznika. Drugi je važan uvjet da se radi o poreznom obvezniku koji ima uspostavljen sustav unutarnjih kontrola i u poslovanju primjenjuje načela koja jamče transparentnost poslovanja.

Taj uvjet uključuje jasno razrađene procedure rada nadzornog odbora, uprave i drugih tijela koja donose odluke, procedure kojma se sprječavaju sukobi interesa i omogućuje efikasan unutarnji nadzor i provođenje sustava odgovornosti. Traži se da porezni obveznik u poslovanju primjenjuje provjerene računalne programe koje Porezna uprava prepoznaje kao pouzdane. Inicijativu može podnijeti samo poduzetnik čiji članovi uprave u posljednje tri godine nisu pravomoćno osuđeni zbog kaznenog djela. Porezni obveznik koji zatraži poseban status mora se obvezati da će obavještavati Poreznu upravu o svim poslovnim odlukama iz kojih bi mogli proizlaziti porezni rizici. To su uvjeti za podnošenje inicijative, a konačnu odluku donosi Porezna uprava. Ona će pri odlučivanju o opravdanosti dodjele statusa poreznog obveznika koji dobrovoljno ispunjava porezne obveze iskoristiti sve činjenice kojima raspolaže o tom obvezniku.

Zašto u dobrovoljce

Što porezni obveznik time dobiva? Porezni obveznik time ne dobiva povlašten porezni status u smislu visine poreznog opterećenja, već poslovnog subjekta koji s Poreznom upravom uspostavlja partnerski odnos suradnje i međusobnog povjerenja. Ako je spreman uredno, točno i na vrijeme izvršavati sve porezne obveze, a organiziran je na način koji omogućuje pravodobnu i učinkovitu samokontrolu poreznih obveza, obveznik može uspostavom toga statusa smanjiti porezne rizike, pojednostavniti administrativne procedure i tako si olakšati poslovanje. Naime, u razdoblju u kojemu je određenom poreznom obvezniku dodijeljen status obveznika koji dobrovoljno ispunjava porezne obveze ne pokreću se postupci poreznog nadzora. Porezni obveznik postaje partner poreznog tijela, uspostavlja se odnos uzajamnog povjerenja i suradnje u poreznim pitanjima.

Kad zainteresirani porezni obveznik podnese zahtjev za odobrenje statusa poreznog obveznika koji dobrovoljno ispunjava porezne obveze, kojemu će priložiti dokaze o ispunjavanju uvjeta, Porezna uprava najkasnije će u roku od 30 dana razgovarati s odgovornim osobama, odnosno opunomoćenicima poslovnog subjekta, te na temelju dostupnih informacija sastaviti profil poreznog obveznika. Prihvati li Porezna uprava inicijativu obveznika, sklopit će s njim pisani Sporazum o dobrovoljnom ispunjavanju poreznih obveza kojim će se definirati prava i obveze poreznog obveznika i Porezne uprave.

Obveze poreznika

Porezni obveznik se u Sporazumu obvezuje da će pravodobno ispunjavati porezne obveze, podnositi porezna izvješća u najkraćem roku, omogućiti Poreznoj upravi uvid u sve bitne činjenice svoga poslovanja o kojima ovisi ispunjavanje poreznih obveza, čak da će poreznom tijelu dostavljati svoje prijedloge i stajališta o poreznim pitanjima i njihovim pravnim posljedicama.

Tako porezni obveznik postaje subjekt čije se mišljenje uvažava. S druge strane, Porezna uprava Sporazumom se obvezuje da će poreznom obvezniku u najkraćem roku davati savjete, smjernice i mišljenja o porezno relevantnim pitanjima te da će obrađivati porezne podatke i utvrđivati porezne obveze za njega u najkraćem roku. Trajanje Sporazuma nije ograničeno, ali će Porezna uprava povremeno ocjenjivati kako se ispunjavaju njime utanačene obveze. Dakako, riječ je o ugovornom odnosu i svaka strana može otkazati Sporazum prema propisanoj proceduri.

23. travanj 2024 15:47