Poslovna scena
StoryEditor

Tko šljivi obvezu ponude za preuzimanje?

26. Svibanj 2013.

Najnoviji slučaj u kojem je Hanfa naložila tvrtki Nesma Contracting iz Saudijske Arabije da objavi ponudu za preuzimanje Končara - sklopnih postrojenja jer se utvrdilo da je prešla prag od 25 posto dionica s pravom glasa mogao bi biti samo jedan u nizu pucnjeva u prazno.

Iako je Zakon o preuzimanju dioničkih društava u tom dijelu posve jasan, obveznici objave javne ponude za njega previše ne mare. Prema Hanfinim podacima, dosad je 17 neobjavljenih ponuda za preuzimanje. Prva od njih, ona Jadran produkta za preuzimanje dionica Jadrana d.d., trebala je biti objavljena još 2006., ali iako je rok za to 30 dana, niti je objavljena niti je pokrenut upravni spor. 

Prije Nesma Contractinga obvezu objavljivanja javne ponude dobila je i ekipa koja je upravljala Dalekovodom na čelu s bivšim predsjednikom uprave Lukom Miličićem, no ona je za razliku od Jadran produkta pokrenula upravni spor koji je još u tijeku. U tijeku je i upravni spor u slučaju Transadrije, Jadrankamena i Elektroprometa. Da im to neće mnogo pomoći, moglo bi se zaključiti iz dosadašnjih presuda kojima su se tužbe obveznika javne ponude uvijek odbile. To se dogodilo u slučajevima Magme, u kojoj su obvezu ignorirali Goranko i Biserka Fižulić; Kamenskoga (nekoliko dioničara na čelu s Željkom Vidakovićem), Badela 1862 (Ante Perković i grupa dioničara) itd. Dioničari Industrogradnje (Negotiator u vlasništvu Josipa Galinca i Aglaia), TOZ-a Penkale (Industrogranja nekretnine i još dvije tvrtke) nisu ni pokrenuli upravni spor. Svima je zajedničko da Zakon o preuzimanju dioničkih društava očito smatraju mrtvim slovom na papiru. U Hanfi dioničare tih društava podsjećaju na to da imaju pravo putem mjesno nadležnoga trgovačkog suda zahtijevati obvezno sklapanje ugovora o prodaji dionica, i to pod uvjetima pod kojima je morala biti objavljena ponuda za preuzimanje. Zakon kaže i da je ponuditelju i osobama koje s njim rade od trenutka nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje do isteka roka trajanja ponude zabranjeno stjecati i/ili otpuštati dionice ciljanog društva koje su predmet ponude. Nadalje, uprava i nadzorni odbor ne smiju bez odobrenja glavne skupštine povećati temeljni kapital, sklapati poslove izvan redovitog poslovanja, ozbiljnije ugroziti daljnje poslovanje, odlučiti o stjecanju i/ili otpuštanju vlastitih dionica te ometati ili onemogućavati ponudu za preuzimanje. Ništavne su sve odluke uprave i nadzornog odbora donesene u suprotnosti s tim odredbama. U stvarnosti, u nedostatku oštrijih sankcija, obveznici objavljivanja javnih ponuda jednostavno se oglušuju na te zakonske odredbe

26. travanj 2024 05:27