Poslovna scena
StoryEditor

Tko su odvjetnici specijalizirani za pojedine niše (1. dio)

18. Ožujak 2016.

Odvjetnička komora priznaje specijalizaciju samo devet odvjetnika u Hrvatskoj, ali zbog Kodeksa odvjetničke etike ne želi objaviti njihova imena. Lider je zato istražio tko su odvjetnici koji se specijaliziraju za posebne pravne niše i kojima se poslovna zajednica može obratiti s nadom da će najbolje riješiti specifičan i kompleksan slučaj. Vrijeme je da Komora promijeni Politeov Kodeks star čak 62 godine

U Hrvatskoj, zapravo, postoji samo devet specijaliziranih odvjetnika čiju je specijalizaciju priznao HOK. To je zanemariv broj od ukupno 4600 odvjetnika koji rade u Hrvatskoj. Njihova imena od HOK-a nismo mogli dobiti jer je prema Komorinu Pravilniku o uvjetima i postupku za priznanje specijalnosti zabranjeno je objavljivati imena odvjetnika i područja za koja im je priznata specijalizacija.

Usprkos malom broju specijaliziranih odvjetnici se sve više dijele prema područjima u kojima se, uvjetno rečeno, specijaliziraju. Kažemo ‘uvjetno’ jer nije riječ o specijalizaciji koju priznaje HOK, nego se u pojedinim područjima prava usavršavaju prema svojim sklonostima ili im je to pak namijenila sudbina. S obzirom na to da smo zbog HOK-ovih pravila naišli na zid šutnje među odvjetnicima, informacije o onima koje smo uvrstili dobivali smo na temelju preporuka poslovne zajednice, ljudi iz pravosuđa i drugim istraživačkim metodama.

O ovoj temi više možete pročitati u tjedniku Lider koji je na kioscima, a ovdje vam donosimo Liderovo istraživanje tko su odvjetnici specijalizirani za pojedine niše.

Marija Pujo Tadić
Zaštita okoliša

Njezino je područje rada pretežito zaštita okoliša, a u posljednjih nekoliko godina pravo klimatskih promjena i politike. Upoznala ga je radeći u Ministarstvu graditeljstva i zaštite okoliša 90-ih godina, a poslije i kao sutkinja u Gospodarskom odjelu Prekršajnoga suda u Zagrebu. Tada je shvatila da stranke u takvim sporovima nema tko zastupati, a materija je vrlo složena, pa se zaposlila u Fondu za zaštitu okoliša kako bi naučila osmišljavati zelene projekte.

Tarja Krehić
Trgovačko i statusno pravo

Njezin su interes trgovačko i statusno pravo, lokalna i prekogranična spajanja i preuzimanja, tržišta kapitala, bankarsko, financijsko pravo i tržišno natjecanje. Tim pravnim područjima bavi se već 15 godina, i to od prvog zaposlenja u telekomunikacijskoj industriji radeći na privatizacijama i telekomunikacijskoj regulativi. Odvjetništvom se bavi od 2002., ima iskustvo rada na lokalnim i međunarodnim višejurisdikcijskim spajanjima i preuzimanjima te savjetuje međunarodne ulagače u njihovim projektima u cijeloj regiji. 

Nikolina Staničić, Staničić i partneri
Telekomunikacije, mediji i IT
 
Već je 12 godina u središtu njezina rada područje telekomunikacija, medija i IT industrije te ostalih visokoreguliranih djelatnosti. Prije prelaska u odvjetništvo u telekomunikacijskoj je industriji radila na mnogim ekspertnim i savjetničkim položajima iz područja trgovačkog i statusnog prava, regulacije, zaštite osobnih podataka i zaštite tržišnog natjecanja te usklađivanja poslovanja. Osam je godina bila menadžerica u toj industriji.

Vesna Alaburić
Medijsko pravo

Iako se bavi se obveznim, radnim, trgovačkim i kaznenim pravom, znatan dio njezina angažmana u uredu i u društvenim aktivnostima vezan je uz pravo slobode govora i medijsko pravo. O tim je temama objavljivala knjige, znanstvene i stručne članke. Pravo ju je oduvijek zanimalo u širem kontekstu, vjerojatno zato što je osim na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Dvanaest je godina, od 1980. do 1992., radila u tadašnjem republičkom resoru za informiranje i sudjelovala je u pripremi prvoga hrvatskog zakona o medijima.

Tomislav Hadžija
Intelektualno vlasništvo

Zaštita intelektualnog vlasništva, patenata, žigova i industrijskog dizajna područje je prava na kojem radi i pravno savjetuje klijente. Već 11 godina u odvjetničkim je krugovima poznat po tome, a kako kažu u poslovnoj zajednici, to je područje još prilično nepokriveno pravnom pomoći i u budućnosti će se tražiti sve više takvih stručnjaka. Zanimljivo je, s međunarodnim elementima i harmonizirano u mnogim svjetskim državama.

Mladen Vukmir, Vukmir i suradnici
Intelektualno vlasništvo

Još jedan stručnjak za intelektualno vlasništvo koji se bavi i procjenom njegove vrijednosti. Usavršio se na poslijdiplomskom studiju u SAD-u u kojemu je radio u tamošnjem odvjetničkom društvu. Nakon toga se zaposlio u talijanskom odvjetničkom društvu. Prijateljima često kaže da je na neki način pravo studirao kako bi se mogao baviti intelektualnim vlasništvom. Obožavatelj je novih tehnologija, što je usko povezano s njegovom strukom, a u mlađim je danima bio rock-kritičar u nekadašnjem Poletu.

Višnja Kotarski
Zemljišnoknjižni postupci i vlasništvo

Klijenti je traže za rješavanje zemljišnoknjižnih postupaka (upis prava vlasništva, hipoteke, brisanja založnog prava, zemljišnoknjižni ispravni postupak i sl.), a bavi se i stvarnim pravom (vlasništvo, posjed, služnost, uređenje međe). U trgovačkom i radnom pravu ponajprije zastupa pravne osobe (razni oblici ugovora, naplata potraživanja, radni odnosi, normative). U prekršajnom pravu angažiraju je najviše zbog gospodarskih, poreznih i carinskih prekršaja, a fizičke osobe zastupa u prekršajnim postupcima u prometnom području te ovrhama (u ovršnim postupcima zastupa i tvrtke).

Hrvoje Vidan
Trgovačko pravo

Zastupa i savjetuje klijente u trgovačkom pravu i pravu društava. Posebno se specijalizirao za preuzimanja i spajanja, nekretnine te tržišta kapitala, bankarstva i financija. Zastupa i savjetuje tvrtke u tržišnim natjecanjima, privatizaciji, projektnom financiranju, telekomunikacijama i medijima, radnom pravu i pravu intelektualnog vlasništva.

19. travanj 2024 03:15