Poslovna scena
StoryEditor

To što su žene češće perfekcionisti danas bi poslodavci trebali vidjeti kao veliku komparativnu prednost

06. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Iva Balent, kćer vlasnika Agrokora Ivice Todorića i izvršna direktorica korporativnog marketinga u Agrokoru, ove je godine pozicionirana na treću poziciju na Liderovoj listi najmoćnijih žena hrvatskog biznisa.

Tim povodom govori o aktualnim pitanjima zastupljenosti žena na menadžerskim pozicijama i općenito položaju žena u korporativnom svijetu.

- Najbolji put za osiguravanje ravnopravnosti među spolovima u poslu, ali i životu općenito, vidim u aktivnom djelovanju i podizanju svijesti svih društvenih i korporativnih sustava na tu temu. Izgleda da smo u našem društvu i kompanijama propustili priliku da takav način iskoristimo u potpunosti i sada nemamo puno izbora već moramo pokretati zakonski regulirane sustave za postavljanje ravnopravnosti spolova na neki ispravniji put – smatra Balent.

Kao i kod svih ostalih izazova uvijek je bitno, dodaje, da u rješavanje status quo-a budu uključeni svi akteri, što bi u ovom slučaju značilo državne institucije, kompanije, različite udruge iz civilnog društva, ali naravno i pojedinci bez obzira na spol.

- Državne institucije bi trebale više i proaktivnije poticati inicijative i kampanje za osvještavanje u koje bi trebali uključivati i poslodavce i različite udruge. Poslodavci bi internim aktima kompanije te postavljanjem kompanijskih vrijednosti trebali aktivno raditi na podržavanju žena u napredovanju u karijeri i svatko od nas isto tako zauzeti proaktivniju ulogu u promjeni svoje osobne pozicije jer sve promjene započinju malim  koracima – kaže Balent.

Kada je riječ o preprekama u kompanijama, Balent kaže kako hrvatski poslodavci bez obzira radi li se o privatnim kompanijama ili o javnim ustanovama i poduzećima još uvijek nisu do kraja iskoristili sve potencijale u davanju podrške svojim zaposlenicima u što kvalitetnijoj organizaciji stvaranja boljeg balansa između karijere i obitelji.

- Nekada se uistinu radi o malim stvarima koje ne iziskuju dodatne organizacijske resurse ili novac, a obitelji s malim djetetom mogu biti od velike pomoći. Činjenica da žene, ako gledamo statistički, najčešće ipak napreduju samo do razine srednje menadžerskih funkcija opet govori o tome da kroz sve sustave u našem društvu bilo javne ili korporativne i dalje u velikoj mjeri osjećamo tradicionalnu podjelu na uloge tipičnu za naše društvo. Kada govorimo o omjeru žena i muškaraca na pojedinim pozicijama u koncernu Agrokor postoje razlike s obzirom na tip djelatnosti kojom se pojedina kompanija bavi. Ali ono na što smo ponosni je da se sa svakim danom sve više povećava udio naših kolegica koje zauzimaju ključne menadžerske pozicije u našim kompanijama – kaže Balent.

Govoreći o tome što je korijen neravnopravnosti spolova u korporativnom svijetu, Balent kaže da problem nikad nije na jednom mjestu i zato u njegovo rješavanje moraju biti uključeni svi što znači da sustavi i pojedinci trebaju proaktivnije pristupiti ovoj temi.

- Već sam spomenula što to znači u smislu društvenih i korporativnih inicijativa, a na nivou pojedinca bi recimo za početak bilo dobro da mi žene probamo sve uloge koje kao osobe obavljamo gledati ravnopravnije i možda ponekad napraviti i pokoji obiteljski kompromis manje, a nešto više za svoju karijeru – poručuje Balent.

Na tezu da su žene, u prosjeku, manje samopouzdane i veći perfekcionisti Balent kaže da bi to što su žene češće perfekcionisti u današnjim uvjetima poslovanja poslodavci trebali vidjeti kao veliku komparativnu prednost s obzirom na veliku konkurenciju na tržištu i činjenicu da uspjeh najčešće donose upravo sitnice koje su perfektno postavljene.

- Danas je pristup alatima i znanju puno lakši, ali tržišnu utakmicu dobivaju oni koji su beskompromisno dobri u implementaciji. Na tom putu je sigurno bitna još jedna osobina ličnosti koju su žene kroz sve svoje životne zadatke možda i razvile nešto bolje od muškaraca, a to je lakoća u obavljanju repetitivnih poslova. Znate ono kad trebate ustati ne znam koliko puta u noći da biste nekog nahranili i promijenili pelenu te ponovno spavali. Dosljednost i ustrajnost stvarno donose prevagu u postizanju uspjeha i sigurno da mi žene upravo to možemo donijeti kao komparativnu prednost okolinama u kojima radimo – zaključuje Balent.

26. travanj 2024 20:19