Poslovna scena
StoryEditor

Todorič!

20. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Nakon nekoliko propalih pokušaja Ivica Todorić konačno je uspio. Kupnjom ‘najboljeg susjeda‘ Mercatora postao je apsolutni vladar regionalnih polica, zbog čega će svi koji se bave maloprodajom u regiji morati redefinirati i repozicionirati svoje strategije.

Svaki dobavljač morat će napraviti vlastitu računicu - je li mu veći obujam i tržišni udio koji može ponuditi ujedinjeni trgovac isplativ nakon što ukalkulira smanjenjenje vlastite marže. Tko ne bude spreman na ustupke nestat će s polica i zamijenit će ga efikasnija europska konkurencija. 

Što o ovoj akviziciji kažu vlasnik tvrtke Instar Boris Teški, vlasnik konzultantske tvrtke Caper Željko Perić i bivši predsjednik Uprave Konzuma Dragan Munjiza pročitajte u analizi Matilde Bačelić.

Ovotjednu rubriku Lik i djelo zaposjeo je novi ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof. Ovaj 33-godišnjak ne boji se javnosti, štoviše vrlo je aktivan na društvenim mrežama i komunikaciju shvaća ozbiljno. Kako sam kaže, najveći izazov bit će zamjena dijela podataka koji se prikupljaju anketama s podacima koji se mogu prikupiti iz administrativnih izvora. Kako to namjerava obaviti i koji su još zadaci pred njim, u novom broju Lidera otkriva Gordana Gelenčer.

Hrvatski bankovni sustav posložena je priča u kojoj talijanske i austrijske banke raspolažu sa 76 posto ukupne imovine i novi igrači nisu im prijetnja, pokazala je analiza Nikole Sučeca. Tko se našao na vrhu, a tko na dnu liste najjačih te kakva je sudbina malih banaka pročitajte u ovotjednoj rubrici Konkurenti.

Lider plus donosi pak popis glavnih aktera u farmaceutskoj industriji. Prihod stotinu najvećih igrača lani je rastao 10,9 posto. Samo za usporedbu,  tisuću najuspješnijih kompanija imale su rast od 2,2 posto. Što stoji iz ovih brojki i kakvi su trendovi u ovoj industriji, pitanja su na koja odgovore nudi Kata Pranić.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

25. travanj 2024 08:13