Poslovna scena
StoryEditor

Todorić za Finance: Želim imati 20 milijardi eura prihoda

02. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

U intervju slovenskom poslovnom dnevniku ‘Finance‘, predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić najavio je u kojem smjeru namjerava razvijati poslovanje kompanije i rekao kako ne zna ostaje li Agrokor i ubuduće prehrambeno-trgovački koncern.

– Stvari se mijenjaju preko noći. Imamo oko osam milijardi eura prihoda, a ja vrlo brzo želim imati 20 milijardi. Čim prije, tim bolje. Prema tome idemo. Koje područje će po pitanju prihoda biti najveće u koncernu, to zasad ne znam. Uskoro ćemo pokrenuti online platformu koju zovemo A007. Ako želite npr. u kazalište u Tokio, kod nas ćete moći kupiti kartu. Internet platforme sada najviše vrijede u cijelom svijetu. Možda to postane najvredniji dio tvrtke – istaknuo je Todorić.

Prokomentirao je i javnu ponudu dionica (IPO) Agrokora, koja bi se trebala dogoditi u iduću godinu i pol dana. Na pitanje bi li se lako odrekao pola Agrokora kazao je kako prvo žele poboljšati novčani tijek i iskoristiti sve sinergije.

– Kada to učinimo ići ćemo u IPO i napraviti čudesnu stvar. Ljudi misle da sam sve to radim jer sam nezasitan, ali u posao sam ušao zato da ga izgradim. Da nema posla, ne bi bilo ni tvrtke. Hoćemo biti najveći, najbolji, oni koji nešto rade, kada to ne bismo željeli, ne bismo trebali ni raditi. Uspjelo nam jer imamo ljudski potencijal. Zar da pustim ljude kući? Ovo je izazov za nas. Tko vodi nogometni klub želi pobijediti. Meni je svejedno imam li u Agrokoru 100, 93, 43 ili 10 posto. Ja samo želim da radimo i da idemo naprijed, i zato će Agrokor već sutra biti posve drugačiji – poručio je Todorić.

Osvrnuo se i na poslovanje Mercatora kojeg je Agrokor nedavno kupio za pola milijarde eura kazavši kako nisu bili iznenađeni onim što su zatekli u Mercatoru te da su u kratkom roku napravili velike stvari.

– Mercator je ranije djelovao na pet tržišta, a sada na tri. Konzum je slabija Mercatorova tržišta,Hrvatsku i BiH, preuzeo na sebe, dok je Mercator preuzeo Konzumovu maloprodaju u Srbiji. Želimo veći i moćniji Mercator pa smo s njega skinuli ono što ga je opterećivalo – rekao je Todorić i dodao kako ga ne brine konkurencija na regionalnom tržištu.

– Lidl i Hofer ne mogu nadvladati Agrokor koji može biti konkurentniji ako radi kao oni. Naša je prednost da bolje razumijemo lokalno okruženje. I našim prehrambenim proizvodima, sladoledom i vodama, konkuriramo najvećim svjetskim tvrtkama. U 20 godina nismo izgubili naš tržišni udio, naprotiv, povećavali smo ga. Ne možemo reći da smo bolji od Nestlea, ali smo lokalno uspješniji –  kazao je Todorić, naglasivši kako im je zabranjeno da bilo što naređuju svojim dobavljačima te da ih žele zaštititi, ali da oni sami moraju voditi računa da budu bolji i da vide da nije važno imaju li 1000 artikala nego da mogu imati i 200, ali da su konkurentni.

Na pitanje o tome je li točno da namjerava prodati 38 posto netom kupljenog Mercatora hrvatskim mirovinskim fondovima, Todorić je ponovio kako je to jedna od netočnih stvari koje se pišu, ali da sa svojim kapitalom može raditi što želi.

Naglasio je važnost praćenja tehnoloških promjena i brze prilagodbe novim poslovnim trendovima.

– Vremena se mijenjaju, pogledajte što tehnologija radi. Globalni investitori zahtijevaju promjene. Mi ćemo uskoro imenovati potpredsjednika uprave za informatiku pa za logistiku. Nastojimo biti poput velikog start up-a jer kada se ne bismo brzo mijenjali, ne bi bili uspješni – istaknuo je.

O politici nije htio razgovarati, iako je kazao da unatoč 12 uzastopnih kvartala pada BDP-a ne smatra da je vrijeme za prijevremene izbore. Otkrio je i kako je 1993. godine Tuđmanu rekao da nazove Shell i da mu daruje 20 posto Ine.

– Rekao sam mu da ćemo za 10 godina imati najveću naftnu tvrtku u regiji – prisjetio se, a za kraj razgovora se osvrnuo i na aktualnu situaciju u Grčkoj kazavši kako joj ne treba opraštati dugove.

– Katastrofa bi bila kada bi im popuštali. Za sve moraju vrijediti jednaka pravila – zaključio je Todorić.

18. travanj 2024 03:19