Poslovna scena
StoryEditor

Tomislav Kitonić ulagačima ponudio 93.740 novih dionica Leda

17. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Uprava Leda ponudila je u ponedjeljak potencijalnim ulagačima 93.750 novih dionica kompanije.

Najmanji iznos koji investitori mogu ponuditi je 400.000 kuna, a određeni raspon cijene kreće se od 8000 do 9000 kuna, time bi se Ledo dokapitalizirao s oko 800 milijuna kuna. Knjiga je također otvorena u ponedjeljak ujutro dok će se zatvoriti u četvrtak 20. prosinca u 10 sati.

 Samu prezentaciju potencijalnim ulagačima vodio je predsjednik Uprave Leda Tomislav Kitonić koji je pritom naglasio dominantnu poziciju te kompanije u Adria regiji. Ta regija, inače, uključuje zemlje bivše Jugoslavije i Mađarsku. Čelnu poziciju Ledo tako drži u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, i Crnoj Gori dok su drugi u Mađarskoj i Makedoniji. Na četvrtom su mjestu u Sloveniji. Glavni razlog dominacije u Adrija regiji Kitonić vidi u odnosu prema potrošačima jer -Ledo svaku državu uzima posebno pritom pazeći na regionalne preferencije potrošača unutar pojedninih zemalja.Naš cilj zadržavanje tržišne pozicije, a glavnu mogućnost napretka vidimo u povećavanju potrošnje sladoleda i smrznute hrane po stanovniku- rekao je Kitonić na prezentaciji održanoj u prostorijama Zagrebačke burze i napomenuo kako u godinama koje slijede Ledo će se okrtenuti izvozu, tj. plasiranju proizvoda na nova tržišta. 

Spomenuo je također kako je Ledo u posljednjih nekoliko godina prisutan u Norveškoj, Kazahstanu, Poljskoj i Slovačkoj. Što se orijentacije poslovanja na izvoz, Upravi Leda je cilj i učiniti sve kako bi se povećala potrošnja sladoleda i smrznute hrane u Hrvatskoj, Srbiji i BiH jer je ona trenutno dosta niža nego u članicama Europske unije iz istog klimatskog pojasa. Pritom je mislio na Španjolsku, Italiju i Grčku. Prijmjerice, u Hrvatskoj se godišnje konzumira tri kila sladoleda, Srbiji i BiH ispod dvijhe dok je prosjek u drugim mediteranskim zemljama oko šest kilograma. Mogućnost rasta potrošnje smrznute hrane je još i veća. Dakle, prezentacija za potencijalne ulagače koji bi trebali Ledu dati oko 100 milijuna eura svježeg kapitala trebala bi biti potrošena na Frikom i Ledo Podgoricu.

Inače, na Zagrebačkoj burzi se dionicom Leda oko 14 sati trgovalo po cijeni od 7.600 kuna, s prometom od 969.710 kuna.

26. travanj 2024 06:46