Poslovna scena
StoryEditor

Totalna rasprodaja: Kupci državnih tvrtki stižu s istoka

29. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Lider u novom broju donosi priču o novoj strukturi kupaca zainteresiranih za novi privatizacijski val državnih tvrtki u Hrvatskoj koji stižu s istoka. Donosimo odgovor na pitanje je li riječ o zabrinjavajućem trendu, obzirom da je kapital s istoka nešto ‘divljiji‘ i mlađi s malo kapitalne povijesti.

Analitičari se, naime, slažu da kapitalu ne treba gledati u zube, ali upozoravaju da svaki ugovor o prodaji treba štititi interese tvrtke, pa tako i države. Ipak, naglašavaju da se kriza neće riješiti rasprodajom državnih tvrtki, a više o tome pročitajte u temi tjedna Gordane Gelenčer.

Istražili smo i kako su se novi gradonačelnici nakon nedavnih lokalnih izbora snašli na novim pozicijama. U prvih 100 dana kresanje, smanjivanje broja zaposlenih i reorganizacija zajednički su nazivnici većine gradskih čelnika na početku novog mandata. Iako ima i onih koji su si povećali primanja, prvi potezi prouzročili su neočekivanu tipizaciju nove garniture hrvatskih gradonačelnika, a Jasmina Trstenjak podijelila ih je na štediše, rasipnike, heroje, estete i ćudorednike.

Kriza stanogradnje i tržišta nekretnina paralizirala je cijelo gospodarstvo budući da su neprodani stanovi postali svojevrsni mrtvi kapital domaćih poduzetnika. Krvotok gospodarstva ne može se oživjeti bez rješenja nekretninskog tržišta gdje su zarobljeni profiti mnogih tvrtki. O potencijalnim rješenjima, ali i o prognozama kretanja cijena na domaćem tržištu nekretnina, pročitajte u tekstu Branimira Kovača.

U novom broju možete pročitati i priče o Grupi Medika kojoj jaka kuna povećala profit za milijun eura u pola godine, poznatom krčkom vinaru Antonu Katunaru koji vjeruje kako je najbolje pozicionirati se kod kuće i prodavati vino turistima, a donosimo i poseban prilog o poslovnom obrazovanju.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

23. travanj 2024 22:56