Poslovna scena
StoryEditor

Toyota kupuje 39,9% Scholza, suvlasnika C.I.O.S.-a

10. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Scholz grupa, većinski vlasnik hrvatskogC.I.O.S.-a, postigla je jučer dogovor o globalnoj ekspanziji s velikim strateškim japanskim investitorom Toyota Tsusho Corporation (TTC) iz Nagoye.

Toyota će preuzeti vlasništvo nad 39,9% udjela u društvu Scholz AG, Essingen, Njemačka. Ta investicija dovest će do značajnog unaprjeđenja financijske snage Scholz grupe, druge najveće svjetske grupacije u segmentu recikliranja metalnog otpada.

Proces restrukturiranja Scholz grupe će time biti uspješno završen. Većinski paket vlasništva uScholz AG ostaje u obitelji Scholz, koja drži 60,1% vlasništva u društvu. Predstavnici Toyote postat će članovi uprave Scholz AG, a Oliver Scholz, dosadašnji predsjednik uprave Scholz AG, ostaje na poziciji predsjednika uprave i glavnog izvršnog direktora u Scholz AG.Poslovna suradnja Toyote i Scholz grupe traje više od 10 godina. Od 2008. uspješni su partneri i suvlasnici društva Green Metals u Poljskoj. Toyota Tsusho Corporation posluje u više od 60 zemalja. U poslovnoj godini 2012./2013. (datum bilance 31.3.2013.) ostvarila je promet od 44 milijarde € (6,3 milijarde jena).

Oliver Scholz, CEO Scholz AG, izjavio je: ‘Kao što smo najavljivali, u kratkome roku smo uspješno priveli kraju proces pronalaska strateškog partnera i investitora, koji je započeo u drugom kvartalu 2013. U korporaciji Toyoti Tsusho smo pronašli najboljeg partnera za našu grupu. Toyota Tsusho ima dugoročnu razvojnu strategiju, dostupne ekstenzivne izvore kapitala i usko je povezana poslovnom suradnjom sa Scholzom AG dugi niz godina. Partnerstvo saToyota Tsusho Corporation otvorit će brojne nove i zanimljive perspektive ulaganja za našu grupu; od razmjena dostignuća u segmentu istraživanja i razvoja, do globalno rastućeg tržišta recikliranja otpadnih vozila. Stoga je ovo veliki dan za naše poslovanje, naše djelatnike, naše kupce i dobavljače te sve poslovne partnere.‘

Petar Pripuz, predsjednik uprave C.I.O.S.-a, rekao je: ‘Ponosni smo da smo postali dio globalnog poslovnog partnerstva, i dokazali da se i hrvatska poduzeća mogu nositi sa zahtjevima globalnog tržišta. To nam daje poticaj za nove projekte u Hrvatskoj i u regiji, te potvrđuje da su naši planovi širenja i ulaganja usred krize bili dobra procjena. Ulazak Toyote u vlasništvo grupe dokaz je kvalitete našeg poslovanja i razvojnih planova, i otvara mogućnosti za ostvarivanja nekih planova brže nego je dosad planirano.‘

Uvjet za zaključenje dogovorene transakcije jest kontinuirana podrška postojećih financijskih partnera Scholza AG. Konačno zaključenje transakcije predviđeno je u drugom kvartalu 2014., nakon dobivanja svih potrebnih suglasnosti od institucija nadležnih za praćenje koncentracije tržišne moći i tržišnog natjecanja.

C.I.O.S. grupa u većinskom je vlasništvu njemačke Scholz grupe koja godišnje ostvaruje 3,7 milijardi eura prihoda poslujući na više od 400 različitih lokacija u više od 25 zemalja svijeta. S više od 7.000 zaposlenih i 100 podružnica diljem svijeta, Scholz grupa među vodećim je svjetskim korporacijama u području recikliranja i obrade sekundarnih sirovina, koja godišnje obradi gotovo 9 milijuna tona metalnog otpada. Scholz AG je upravljačko društvo Scholz grupe, osnovano 1872. C.I.O.S. grupa vodeća je regionalna kompanija za sakupljanje i recikliranje željeznog i čeličnog otpada i ostalih otpadnih materijala, osnovana 1991. Na više od 80 lokacija u regiji, godišnje obradi 1,1 milijun tona otpada, a zapošljava 2.000 djelatnika, od toga više od 1.000 u Hrvatskoj.

04. svibanj 2024 01:05