Poslovna scena
StoryEditor

TRCZ ove godine od izvoza očekuje 7,7 milijuna eura

08. Studeni 2015.

Najveći domaći trgovac rabljenim automobilima lani je izvezao više od 500 vozila, a u ovoj godini taj izvoz planira podignuti za 40 posto

U prvih sedam mjeseci ove godine vrijednost izvoza motornih vozila iznosila je blizu 200 milijuna eura, što je bilo čak 57 posto više nego u isto vrijeme lani. Dio tog rasta pripada proizvodnji dijelova za autoindustriju, a dio čine automobili koje su domaće tvrtke uvezle, platile na njih sva davanja te kasnije izvezle. Pa iako ti automobili nisu proizvedeni u Hrvatskoj, izvoz je stvaran jer je rezultat poslovnih aktivnosti domaćih poduzetnika.

Rastu izvoza automobila najviše pridonose rent a car kompanije koje svake godine obnavljaju svoju flotu, a nakon turističke sezone rješavaju se viška svojih automobila koje prodaju trgovcima rabljenim vozilima. Najveći hrvatski izvoznik rabljenih automobila je TRCZ, čiji predsjednik Uprave Stipe Miličević potvrđuje da izvoz rabljenih automobila raste unazad dvije godine, otkako smo u EU.

– Lani smo izvezli što direktno a što preko posrednika više od 500 vozila, a u prvih devet mjeseci ove godine izvezli smo oko 200 vozila. No očekujem da ćemo biti na nekih 700 vozila do kraja godine jer nam se većina iz rent a cara vraća u listopadu i studenome – kaže Miličević.

TRCZ je lani od izvoza uprihodovao 5,5 milijuna eura, s obzirom na to da je prosječna vrijednost neto izvoza 11 tisuća eura po vozilu. Ostvare li sve te prognoze, izvoz ukupnog broja rabljenih automobila mogao bi porasti za 40 posto, a prihod bi mogao skočiti na 7,7 milijuna eura.

Direktor riječke autokuće Betil Nikola Dujmović pak kaže da oni ne izvoze rabljene automobile, ali upozorava na to da bi cijena rabljenih automobila u Hrvatskoj mogla uskoro pasti. Naime, porastao je i uvoz rabljenih automobila u Hrvatsku i tržište će uskoro biti zasićeno, na što upozoravaju i u autokući Bokšić. Zbog toga bi se mogao tražiti dodatni izlaz u izvozu, a Miličević smatra da su novi propisi doneseni ulaskom Hrvatske u EU bitno olakšali mogućnost izvoza rabljenih automobila. To pak znači, padnu li cijene rabljenih automobila u Hrvatskoj zbog zasićenja tržišta, domaći će trgovci biti konkurentniji na ostalim tržištima i izvoz bi mogao još više porasti

02. svibanj 2024 13:58