Poslovna scena
StoryEditor

Trgujemo strujom u deset država, ali ne i u Hrvatskoj jer nam se zasad ne isplati

22. Siječanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Bivši lokalni distributer, vukovarsko Prvo plinarsko društvo (PPD) , a danas najveći domaći trgovac plinom, u tri je godine postao jedna od kompanija u Hrvatskoj koje najbrže rastu.

Prošla mu je godina pogotovo bila ambiciozna i puna adrenalina. U samo nekoliko mjeseci PPD proveo je pravu ‘malu‘ akciju: ušao je u suvlasništvo Luke Ploče stekavši udio od 25 posto i tako postao najveći pojedinačni dioničar. Proširio se i na tržište ukapljenoga naftnog plina (UNP) i u Luci Ploče počeo graditi terminal za UNP vrijedan 25 milijuna eura koji bi, prema procjenama, mogao biti završen potkraj iduće godine. Osim toga, taj se uvoznik, distributer, opskrbljivač i trgovac prirodnim plinom širi i na tržište električne energije te obnovljivih izvora energije – njegov je cilj postati regionalna energetska tvrtka.

Osim na poslovnom planu vrlo je aktivan u društveno odgovornom poslovanju. Postao je generalni sponzor Rukometnoga kluba Zagreb (koji je promijenio ime u Zagreb PPD), što je povećalo interes javnosti za tom tvrtkom. Sponzorira i hokejaše zagrebačkog Medveščaka, a veliku pozornost posvećuje i donacijama, posebno za djecu i mladež. Tvrtkin savršeni imidž remeti jedino povezivanje njezina uspjeha s politikom.

Iako je svakom od dvoje predsjedničkih kandidata, Josipoviću i Grabar-Kitarović, donirao trideset tisuća kuna, nerado govori o politici i kaže da je zapravo potpuno apolitičan, vlasnik i direktor PPD-a Pavao Vujnovac osvrnuo se na te glasine rekavši da se razlozi njihova uspjeha traže na potpuno pogrešnome mjestu. S njim smo razgovarali i o lanjskoj poslovnoj godini, projektima koje su pokrenuli, planovima u budućnosti, pa i potencijalu ulaska u vlasništvo nekih drugih tvrtki, poput Petrokemije.

• Kad sve oduzmete i zbrojite, kakva je u brojkama poslovna 2014.?

- Rastemo i dalje, i u prodanim količinama plina i u tržišnom udjelu. U tri smo godine došli do 30-ak posto tržišta, što je vrlo brzo, a naši će prihodi u 2014. biti veći od milijardu kuna. To je sve što vam zasad mogu reći o financijskim rezultatima. S prirodnim plinom znamo raditi, a tržište i regulativa relativno se brzo usklađuju i razvijaju tržište. No stalno gledamo nove projekte, jako nas interesiraju obnovljivi izvori energije, no ne želimo ulaziti u ishitrene projekte. Sve u svemu, usmjereni smo prema tome da postanemo regionalna energetska tvrtka.  • Dokle ste u tome dogurali s planovima osvajanja tržišta električne energije i plina u bližem susjedstvu, u Sloveniji, Mađarskoj...?

- Naš je interes razvoj poslovanja u cijeloj regiji. Naravno, ne želimo širenje po svaku cijenu. Prošle godine uspostavili smo tvrtku u Sloveniji koja se bavi trgovinom električne energije u desetak regionalnih država. Na tri smo burze i bavimo se kratkoročnim trgovanjem. U Mađarskoj želimo biti na tržištu prirodnog plina i trenutačno radimo na tome.    • A na hrvatskom tržištu električne energije?

- Nismo ga prepoznali kao pogodno za dobar biznis. Nekoliko je renomiranih tvrtki na hrvatskom tržištu, ali nisam siguran da im je idealno. Danas biznis s električnom energijom na hrvatskom tržištu nije poslovanje koje može stvoriti dodanu vrijednost, a nama, kao i svima, nije u interesu raditi u gubitku.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

25. travanj 2024 10:21