Poslovna scena
StoryEditor

Trnovit put poduzetnika započinje s otvaranjem poduzeća

15. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Imala sam pravo na naknadu punih 360 dana, ali izdržala sam 4 mjeseca. Došla sam svojem referentu i rekla da želim otvoriti samostalnu djelatnost. Samostalnu djelatnost? Što je to? Jesam li ja normalna?!

Do sredine 2012. godine radila sam u medijskoj kući koja je krenula u smjeru koji mi se nije sviđao. Završila sam na burzi. Imala sam pravo na naknadu punih 360 dana, ali izdržala sam četiri mjeseca. Došla sam svojem referentu i rekla da želim otvoriti samostalnu djelatnost. Samostalnu djelatnost? Što je to? Jesam li ja normalna?!

- Znate, gospođo, pa vi imate pravo još osam mjeseci primati naknadu, kaže mi referent.- Znam, kažem ja, te dodam kako ne mogu živjeti s 2.000 kuna i da nisam osoba koji će raditi na crno i „ubirati“ novac od države.

Jednostavno, odlučila sam postati poduzetnica.

- Ali, razmislite. To vam je velik rizik, izgubit ćete pravo na naknadu, a vidite u kakvim vremenima živimo, kaže on.

Da, mislim ja, ali znam da mogu, a k tome i želim. No, on mi ne da da se odjavim s burze.

Ne da mi se više trošiti vrijeme na njega, odlazim knjigovođi kojeg mi je bivši kolega preporučio da me savjetuje kako otvoriti samostalnu djelatnost i da u razgovoru s njim sama sa sobom riješim je li to za mene. Vodila sam poduzeće, znam kako stvari funkcioniraju, i znala sam da za početak neću moći osigurati temeljni kapital i sva davanja za prvu godinu rada koja d.o.o. mora plaćati. A nisam sklona ni zaduživanju. Knjigovođa mi lijepo sve objasni i upozorava me da neće biti lako proći sve korake, ali da moram biti uporna i ne dati se „vozati“.

Prvi korak – predajem RPO obrazac (registar poreznih obveznika) na poreznu upravu i čekam da ga ovjere. Izrađujem pečat i odlazim na mirovinsko gdje me dočeka sjajna gospođa koja ne samo da je čula za samostalnu djelatnost nego mi je pomogla da se psihički pripremim na sve što slijedi. Dogovaramo se da ću obavljati djelatnost poslovnog savjetnika, među hrpom zastarjelih naziva iz valjda 1955. godine. To je to - na pravom sam putu. Stavlja mi pečat u radnu knjižicu (to je vrijeme prije nego što je Hrvatska ušla u EU, pa smo je još koristili) i šalje me u Zavod za zdravstveno osiguranje. Tamo čekam u jednom redu, pa u drugom, trećem i na kraju odlazim na 3. kat – dolazim na pravo mjesto. Uspijevam se prijaviti na HZZO.

Sljedeća stanica – otvaranje poslovnog računa u banci. Knjigovođa me upozorio da mi neće htjeti otvoriti račun osim ako sam član udruge koja će mi dodijeliti matični broj. Učlanjujem se u udrugu, platim članarinu, dobivam matični broj i dolazim u banku kod osobnog bankara.

- Vi ste otvorili što??? Molim vas dajte mi Izvadak iz trgovačkog suda ili Obrtnicu, kaže djelatnik banke.

- Ne, gospodine, nemam niti jedno niti drugo, otvorila sam samostalnu djelatnost i imam RPO obrazac. Za slobodna zanimanja nadležna je Porezna uprava, kažem ja.

- Ne, ja za to nikad nisam čuo i ne mogu vam otvoriti poslovni račun, nije se dao službenik banke.

- Dragi gospodine, ovo je oblik poduzetništva o kojem bi vi kao osobni bankar morali nešto znati, a ako ne znate, pogledajte na stranicama porezne uprave ili zovite nekoga u banci tko zna, bila sam uporna

Dolazi šefica, blijedo me gleda, dolazi još nadređeniji tip i ništa. Već sam sat vremena u banci i ne sluti na dobro. Sjetim se svog kolege koji mi je preporučio knjigovođu i dam njegovo ime i prezime, znam da je u istoj banci, da provjere kako su njemu otvorili račun. I gle čuda - ima nade. Oni proučavaju, gledaju, istražuju,  te, ujedno, dolazi četvrta osoba. Napokon mi se trust mozgova smilovao i kažu da će mi otvoriti račun, da se ispričavaju, ali sve je to zbog pomutnje oko JMBG-a i OIB-a – da je OIB već sada važeći (10.mjesec 2012 godine nije bio, od 1.1.2013. je postao), ne bih uopće imala problema s otvaranjem računa. Zahvaljujem se i odlazim iz banke – napokon imam sve papire.

Odlučim još jednom pokušati na burzi, u međuvremenu, moj referent je nestao, mijenja ga ljubazna gospođa. Predajem joj sve papire i gleda me u čudu i kaže da sve razumije, ali da me svejedno temeljem tih papira ne može odjaviti s burze jer oni stvarno priznaju samo obrtnicu i izvadak s trgovačkog suda. No, tješi me - samo se nemojte javljati na burzu 30 dana i automatski ćemo vas izbaciti iz evidencije. Čestitam vam na hrabrosti i upornosti i želim vam puno sreće s poslom, znam da ćete uspjeti jer se činite poduzetni i vrijedni - kaže ona.

Nakon tri i pol godine samostalnog djelovanja nisam požalila što sam se odlučila baš za samostalnu djelatnost. Imam odličnog knjigovođu, koji me upozorava na sve zakonske i porezne promjene, izvrsne klijente, državi plaćam sve na vrijeme i posao postupno raste. Kad naraste do određene granice, otvorit ću d.o.o. u kojem će, nadam se, biti potrebe i mjesta za spoj mladosti i iskustva na novim radnim mjestima. Danas sa zadovoljstvom pratim natječaje javnih institucija za dodjelu potpora slobodnim zanimanjima, a ozari mi se lice kad naletim na stranicu porezne uprave gdje osim za građane, nerezidente, udruge i trgovačka društva, postoji rubrika za obrtnike, slobodna zanimanja i poljoprivrednike.

za kraj, zove me prijateljica koja je odlučila nakon dugogodišnje nezaposlenosti osnovati samostalnu djelatnost. Nikako ne može otvoriti tekući račun u banci. Sjetila se da sam i ja imala problema. Kažem joj - daj im moje ime i prezime, evo ti i OIB, pa neka se podsjete kako su ga meni otvorili. Zove me za 45 minuta sva sretna - Uspjela sam. Čim su vidjeli tvoje podatke, odmah su mi sve napravili.

19. travanj 2024 19:19